Studio Ypsilon v sezóně 2014/2015 završí oslavy 50. výročí vzniku

25. září 2014

Studio Ypsilon slaví padesát let své existence. Oslavy už probíhají od začátku letošního roku. Kulaté jubileum se připomínalo v řadě inscenací a vyvrcholením bude 25. září slavnostní večer, na kterém bude pokřtěna kniha Cesta Ypsilon aneb Inscenace od počátku k dnešku.

Přední česká divadelní scéna, která si za dobu své existence vytvořila jedinečný autorský styl na pomezí činohry, hudebního a výtvarného divadla, si připomene své kulatiny při slavnostním večeru, jehož se zúčastní jak členové souboru, tak řada osobností, které divadlem prošly, například Juraj Nvota, Arnošt Goldflam, Jan Kačer, Ivan Vyskočil a mnozí další.

Vyslovit věci, které jsou ve vzduchu Napadlo Jana Schmida před padesáti lety, kdy v Liberci Studio Ypsilon zakládal, že by se jeho divadlo mohlo dožít tak úctyhodného věku? „Nezazdálo se mi, že by Ypsilonka měla vydržet déle, než třeba pět let. Já jsem původně výtvarník a autorských zájmů jsem měl daleko víc, ale divadlo mi připadlo v té ´mizerné´ době, kterou jsme žili – šedivé a nudné, plné strachu a nesamostatnosti – jako nejlepší možnost. Jedině divadlo totiž, oproti všem dalším uměnám, má ve vínku, že působí aktuálně, v této chvíli, otevírá oči a naráží na věci, které jsou ´ve vzduchu´ a které jsou nevysloveny.“

03214312.jpeg

Divadlo umí zaskočit člověka v pravou chvíliPrvní inscenace Studia Ypsilon byla nazvaná Encyklopedické heslo XX. století a měla premiéru v roce 1964. Z původně amatérského souboru se v krátkém čase stal fenomén, který si získával stále více příznivců. Ty si udržel od dob totality až do současnosti. Jak je to možné? „Ono asi existuje jediné pravidlo,“ zamýšlí se Jan Schmid, „dělat to tak, aby člověk dobu pořád předbíhal, aby se pohyboval ve sférách toho, co je ve vzduchu.“

03214305.jpeg

Z historie divadlaStudio Ypsilon vzniklo v roce 1963 v Liberci (nejdříve jako nezávislá amatérská experimentální skupina v podmínkách Vojenského útvaru 3256). Zakladatelem je Jan Schmid (který byl v té době na vojně). V roce 1969 došlo k profesionalizaci Studia Ypsilon (jako druhého souboru Naivního divadla – dříve Severočeského loutkového divadla).

Ke stěžejním inscenacím liberecké éry patří Shakespearův Makbeth, Geyova Žebrácká opera a především Schmidův Život a smrt K. H. Máchy. V roce 1978 přechází Ypsilonka do Prahy (stává se souborem Státního divadelního studia, po jeho delimitaci v roce 1981 je připojena k Divadlu Jiřího Wolkera), jejím domovem je divadlo Ateliér ve Spálené ulici (rozměrově větší inscenace, které si převáží z Liberce, nadále hraje v Branickém divadle). Dnes má Studio Ypsilon k dispozici dva divadelní sály tzv. malou scénu studiového charakteru a větší sál rekonstruovaný do původní podoby ve stylu artdeco. Ypsilonka sídlí v prvním pražském konstruktivistickém domě z roku 1927 architekta Jaromíra Krejcara.

Spustit audio