Záchranáři si na Ústecku vyzkoušeli zásah u nehody autobusu i oživování ve tmě

Osm úkolů a necelá šedesátka záchranářů, tak vypadalo cvičení v Ostrově na Ústecku. Záchranáři, policisté a hasiči tam trénovali spolupráci při záchraně životů. Vedle zásahu ve skalách nebo oživování v úplné tmě na ně čekala i simulovaná havárie linkového autobusu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři si na Ústecku vyzkoušeli zásah u nehody autobusu

Záchranáři si na Ústecku vyzkoušeli zásah u nehody autobusu | Foto: Jan Bachorík

„Operační středisko zdravotnické záchranné služby přijalo tísňovou výzvu. Otec jedné cestující oznámil, že mu volala cestou ze školy, že havaroval autobus, ve kterém jela. Poté hovor vypadl,“ popisuje situaci Pavel Šebesta z krajské záchranné služby.

Kolem autobusu, který je při cvičení zaparkovaný v lese, se pohybuje řada lidí simulujících zranění. Figuríny představují mrtvé cestující.

„Mám frakturu nosu. V autobuse vznikla panika, křik. Všichni chtěli pomoc pro sebe. Bylo to zmatené,“ vysvětluje jedna z figurantek Michaela Vlachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranáři si na Ústecku vyzkoušeli zásah u nehody autobusu i oživování ve tmě. Na místě natáčel redaktor Jan Bachorík.

Záchranáři, policisté i hasiči si tak mohou nacvičit postupy při dopravní nehodě. Velitel záchranářů Libor Fiedler přibližuje, v čem je problematický zásah u tak velké nehody.

„Při nehodě vznikne chaos. Lidé mají tendenci utíkat nebo jsou v šoku. Člověk se může připomenout, že má volné ruce a chce pomoci. Záleží ale na záchranářích, jestli ho vyzvou.“

Kromě nehody autobusu si záchranáři vyzkoušeli také resuscitaci v úplné tmě nebo ošetření podnapilých lidí. Za rok si chtějí podobné setkání, které má zdokonalit jejich znalosti, opět zopakovat.

Jan Bachorík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme