V práci se denně zraní asi sto lidí. Jižní Moravě patří v počtu úrazů druhé místo

Na jižní Moravě v první polovině letošního roku nahlásilo pracovní úraz přes 2000 lidí. Jihomoravskému kraji tak zatím v počtu pracovních úrazů letos patří v celorepublikovém srovnání nelichotivé druhé místo. Dvoutisícovou hranici překročil kromě Jihomoravského už jen kraj Středočeský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná služba (ilustrační foto)

Záchranná služba (ilustrační foto) | Foto: Karel Chlumec

Pro srovnání, na Zlínsku nahlásila pracovní úraz tisícovka lidí, podobně jsou na tom na Vysočině. V celé republice nejsou nehody na pracovišti ničím výjimečným - denně se zraní asi stovka lidí. Nejčastěji se pracovní úrazy stávají při manipulaci s materiálem.

Větší počet úrazů tak hlásí továrny nebo místa, kde lidé pracují s těžkými stroji. Tam bývá k nehodě každý den jen krůček, a ne vždy je snadné zajistit dostatečnou bezpečnost práce. Někdy ale stačí opravdu málo. Třeba Ondřej Škára se zranil při práci v hobby marketu.

„Tahal jsem z regálů dřevotřískovou desku asi dvakrát dva metry a z nějakých asi 70 centimetrů mi vyklouzla z ruky a spadla mi hranou na palec pravé nohy. Doktoři druhý den zjistili zlomeninu toho palce a byla z toho pracovní neschopnost na půldruhého měsíce,“ popisuje pan Ondřej.

S nahlášením úrazu se nevyplácí otálet

Stává se, že lidem se zpočátku úraz nezdá vážný, a nechají si vše pro sebe. Ale zpětně už se špatně prokazuje, že se nehoda stala v souvislosti s plněním pracovních úkolů, proto je dobré neotálet. Pan Škára naštěstí nenechal nic náhodě a úraz v práci hned nahlásil.

„Tím, že to byl pracovní úraz, a ještě k tomu perfektně zdokumentovaný, tak jsem o výplatu nepřišel. Přes firmu prošlo ještě nějaké odškodnění, nějaké bolestné, takže po této stránce to bylo úplně v pohodě. V mém případě to prošlo úplně hladce,“ dodává Ondřej Škára.

Některé případy ale tak jednoznačné nejsou. Někdy není lehké rozlišit, co je pracovní úraz, a co už ne. Nejvyšší soud třeba rozhodoval, zda je pracovním úrazem zranění, které zaměstnanec utrpěl při tak zvané teambuildingové akci, tedy zábavného programu, který má utužit vztahy mezi pracovníky.

Šlo třeba o zimní výjezdní zasedání v horách, kde si jeden z účastníků zlomil ruku. I když to bylo při lyžování, šlo o pracovní úraz. Zranil se třeba i bývalý proděkan VUT při turnaji ve víceboji, který se konal v pracovní době a pod záštitou školy. Zaměstnavatel byl pro takové případy pojištěn, pojišťovna ale odmítla peníze vydat s tím, že nešlo o pracovní úraz. S tím ale soud nesouhlasil.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme