Český sledge hokej potřebuje omladit, bude bojovat o udržení mezi elitou

Česká sledge hokejová reprezentace měla na paralympiádě v Soči nejstarší mužstvo, i tak obsadila páté místo a navázala na úspěch ve Vancouveru. Do budoucna ale tým potřebuje novou krev, mladé hráče ovšem není jednoduché získat. Český výběr navíc česká v dubnu MS v USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští sledge hokejisté

Čeští sledge hokejisté | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Pro MS jsou dané podmínky: Poslední dva padají do skupiny B. Tím, že není MS v roce 2016, tak jsou dva roky na návrat do elitního áčka. Je velmi důležité v Buffalu podat výkon, abychom se umístili do 6. místa,“ tuší trenér české sledge hokejové reprezentace Jiří Bříza.

„Budeme překonávat minimální počet hráčů na soupisce a noví hráči nás asi výkonnostně nedoplní, takže turnaj bude hlavně o tom, že se chceme udržet ve skupině A,“ připomíná ambice týmu na světový šampionát trenér české reprezentace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucností českého sledge hokeje přemýšlí reprezentační trenér Jiří Bříza a bývalý obránce Tomáš Kvoch

Český tým ale pro následující akce bezpodmínečně potřebuje omladit. „Máme jeden z nejstarších týmů. Věřím, že když se omladí a dá se k tomu šťáva, co k tomu trenér Bříza má, mohl by to být impulz. Lidi se musí sehnat. Mladí se musí zkoušet, i kdyby se mělo prohrávat,“ ví obránce Tomáš Kvoch, který z reprezentace odchází.

Sám přichází i s řešením: „Klidně bych obětoval jednu sezonu, aby se to všichni naučili, oťukali se zahraničními týmy a věděli, co to je,“ navrhuje sedmačtyřicetiletý Kvoch.

Zájem o sledge hokej se zvýšil po paralympiádě v Soči. Podle kouče Jiřího Břízy ovšem ne tam, kde by to bylo třeba. „Obrovský zájem je na veřejnosti. Co se týče samotných hendikepovaných sportovců, považoval bych za náhodu, že se v létě zranili mladí kluci a přiklonili se ke sledge hokeji.“

Sledge hokejová reprezentace vyřešila spory, má nový realizační tým

Číst článek

Aktuální sezona v přípravě stávajícího národního týmu nabídne některé změny, jednou z nich by mohlo být delší reprezentační soustředění. „Chceme kluky vyvézt na delší období, asi šest týdnů, kdy bychom se denně intenzivně připravovali na MS,“ plánuje trenér Bříza.

V sezoně čekají na hráče navíc pravidelné srazy. „Jednou za tři týdny bude sraz, budou proloženy turnaji. Budeme absolvovat dva: jeden v Hannoveru, pak bychom chtěli pořádat u nás turnaj víkend před Vánoci,“ přeje si trenér Jiří Bříza.

Tomáš Kvoch sledge hokejovou reprezentaci opouští | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme