Noc vědců na hradecké univerzitě představí světové pokrmy i elektronickou věštírnu

Tam, kde je v pátek večer už většinou tma, se dnes bude svítit až do pozdních nočních hodin. Hradecká univerzita se totiž zapojuje do celosvětové Noci vědců, která nabídne například ochutnávku světových kulinářských specialit nebo ukázku robotických vozítek či 3D tiskárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultrarychlá robotická paže

Ultrarychlá robotická paže | Foto: Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Akce bude probíhat například v areálu Na Soutoku v takzvaném objektu společné výuky. Podle Věry Palánové si právě tady přijdou na své především příznivci nových technologií.

„Budeme zde předvádět robotická vozítka, která sestrojil náš absolvent Lukáš Najman. Jedná se o robota na dvou kolech, který se osadí různými senzory. Teď má na sobě například senzor, který snímá černou čáru, díky kterému se pohybuje dopředu,“ vysvětluje.

Návštěvníci si budou také moci vyzkoušet přístroj zvaný kondiciogram, který by měl být brán spíš s humorem než vážně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravované Noci vědců mluvil se zástupci Univerzity Hradec Králové redaktor Martin Pařízek

„Stroj pracuje na základě jména a data narození, které vložíme do programu. Podle principu 'Jáchyme, hoď ho do stroje' nám vyleze kondiciogram, který řekne, které dny jsou pro daného člověka šťastné, méně šťastné a kdy nemá vůbec chodit ven.“

Jestli se spíš řadíte mezi požitkáře a nebojíte se ochutnat exotickou kuchyni, stačí se přesunout na náměstí Svobody na filozofickou fakultu, která se večer zaměří hlavně na jídlo.

„Ochutnat tu budete moci například džolofrajs, což je rizoto se zeleninou, masem a vajíčkem. Prezentovat svoji národní kuchyni budou také dvě peruánské studentky, které si připraví pokrm zvaný Lomo Saltádo, což je směs hovězí svíčkové, rajčat, cibule a brambor,“ říká Lenka Kašparová z Univerzity Hradec Králové.

Tajemstvím zůstává, co si připraví studenti z Evropy. Ti své recepty nechávají na poslední chvíli doslova pod pokličkou.

Mezinárodní tabule bude na náměstí Svobody nachystaná od šesti hodin.

Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme