Otevřené mistrovství ČR badmintonistů má dobrou úroveň, hraje na něm i evropská špička

O badmintonu se v Česku ví jenom zásluhou Petra Koukala, který byl vlajkonošem na olympijských hrách v Londýně. Jak vypadá badminton v podání těch nejlepších, je možné se v těchto dnech přesvědčit na pražském Podvinném mlýně, kde se koná Mezinárodní mistrovství České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Koukal

Petr Koukal | Foto: web Petra Koukala

Otevřený republikový šampionát není žádná novinka, je to už jeho 43. ročník, který se tentokrát přesunul z Brna do Prahy.

„Dá se říct, že tady je kompletní evropská špička. Když vynecháme hráče, kteří jsou v první desítce a mají nějaké povinnosti na turnajích vyšší kategorie,“ s určitou pýchou vysvětluje ředitel turnaje Miloslav Kašpárek.

Oproti drtivé většině svých kolegů v jiných sportech ještě kvalitnější turnaj nechce. Ještě vyšší konkurence by přinesla jeden zvlášť nepříjemný problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začínající badmintonové mistrovství ČR navštívil Martin Charvát

„V tak silné konkurenci se prosadí jen pár jedinců. A my chceme dát příležitost co největšímu množství českých hráčů. Takže kdybychom třeba zvyšovali úroveň turnaje na Grand Prix, tak už tím podrážíme nohy širší reprezentaci, protože by měli problém se do soutěže kvalifikovat,“ vysvětluje.

Příkladem může být třeba Pavel Florián, sedmadvacetiletý badmintonista z Českého Krumlova, který se do hlavní soutěže musí teprve probojovat. A i vítězství nad Švédem Hjelmem pro něj nebylo zrovna snadné.

„Jsem rád, že se mi povedlo vyhrát, na tři sety teda. V prvním setu soupeř dominoval na síti, měl nečitelné údery a já jsem měl problém se s tím srovnat,“ popisuje Florián.

„V půlce druhého setu chtěl trenér, abych změnil podání. A tak jsem začal podávat místo bekhendu forhendem. To není v dnešní době v mužské dvouhře moc obvyklé. A vyplatilo se!,“ hodnotí Pavel Florián.

Ten objíždí turnaje po světě se střídavými úspěchy, ale také má dost zkušeností na to, aby při srovnání zahraničních turnajů a Mezinárodního českého mistrovství mohl prohlásit.

„Je to turnaj kontinentálního okruhu Evropské badmintonové konfederace. A tam jsou tři úrovně turnajů. Tohle je ta nejvyšší z nich a z té skupiny turnajů patří tenhle k nejlépe obsazeným,“ říká hráč z Českého Krumlova.

V hlavní soutěži se s určitostí představí obě české jedničky - Petr Koukal a Kristýna Gavnholt. Zápasy prvního kola je čekají v pátek.

Martin Charvát, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme