Irák údajně odkryl plán útoků na metro v USA a ve Francii, americké úřady důkazy nemají

Podzemní dráha v amerických městech a Paříži by se mohla stát terčem útoku ozbrojenců z hnutí Islámský stát. S tímto varováním dnes v New Yorku přišel irácký premiér Hajdar Abádí v rozhovoru se skupinou amerických novinářů. Americké úřady ale tvrdí, že nemají v rukou žádné důkazy, které by informace o údajných plánech na útoky potvrzovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký premiér Hajdar Abádí a americký prezident Barack Obama

Irácký premiér Hajdar Abádí a americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Podle Abádího se Iráčané dostali k plánům po zadržení členů Islámského státu v Iráku. Dodal, že mezi podezřelými jsou extremisté z USA a Francie bojující nyní v řadách IS. Útoky se údajně plánují z území Iráku.

S ozbrojenci v Sýrii podle FBI bojuje asi desítka Američanů. Mnozí z těch, kteří v Iráku a v Sýrii bojovali, se do Spojených států už vrátili. Některé policie zatkla, jiní jsou pod dohledem úřadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrozbě útoků na podzemní dráhu v amerických městech a Paříži mluvila washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Včera Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci odsuzující extremismus. Požaduje, aby země zakázaly účast vlastních občanů v zahraničních teroristických skupinách.

Spojenými státy navrženou rezoluci přijalo všech 15 členů rady. Dokument také požaduje, aby státy zákonem zakázaly finanční podporu terorismu.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby před dvěma dny při zahájení spojeneckých náletů na postavení islamistů v Sýrii oznámil, že útoky jsou vedeny, aby se předešlo plánovaným útokům v USA a jiných západních zemích.

Letecké údery byly zaměřeny mimo jiné na málo známou skupinu Chorásán, v níž působí veteráni teroristické sítě Al-Káida.

Podle Kirbyho teroristé v Sýrii našli útočiště, kde chtěli provádět zkoušky výbušnin. Jejich cílem není bojovat proti syrskému vládnímu režimu, proti němuž pokračuje už tři roky povstání, ale Západ.

Americká FBI také oznámila, že identifikovala maskovaného ozbrojence, který figuruje na videonahrávkách zachycující vraždu dvou Američanů. Podle ředitele FBI je známo jméno i národnost.

Lenka Kabrhelová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme