Ministr obrany ocenil dalších 38 odbojářů, kteří se postavili proti komunismu

Vzepřeli se komunismu a přišli kvůli tomu o práci nebo dokonce i o svobodu. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO dnes předal ocenění dalším 38 lidem, kteří se za minulého režimu postavili útlaku a nesvobodě. Mezi účastníky takzvaného třetího odboje zamíří také novinářka Otta Bednářová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávání osvedčení za aktivní odbojovou činnost proti komunismu

Předávání osvedčení za aktivní odbojovou činnost proti komunismu | Foto: Filip Jandourek

V rozhlase a v televizi se Otta Bednářová se zabývala se hlavně sociálními tématy a nebála se přitom kritizovat podmínky, ve kterých lidé za minulého režimu žili.

Legendární se v tomto směru staly zejména reportáže z televizního cyklu Zvědavá kamera. V jedné z nich protestovala třeba proti tomu, že děti z takzvaných buržoazních rodin nemůžou dostudovat. Ještě větší haló vyvolala krátce před srpnovou invazí dokumentem Svědectví pro výstrahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát ocení další odbojáře, kteří se postavili proti komunismu. Příběh jedné z nich připomíná redaktor Filip Titlbach

„Během tohoto pořadu neváhala upozornit na zrůdnost politických procesů 50. let a pokusila se i vyzpovídat aktéry, kteří před tím strávili celou řadu let v komunistických kriminálech,“ popisuje historik Tomáš Vilímek, který život Bednářové zaznamenal v knize Reportérka hledající pravdu.

Kvůli svým reportážím musela Bednářová v televizi skončit, živila se pak jako uklízečka nebo šatnářka. Nepřestala ale upozorňovat na nedostatky komunismu. Podepsala Chartu 77 a spoluzakládala Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných.

Za podvracení republiky si v procesu s Václavem Havlem a dalšími vysloužila tříleté vězení. I proto se zařadí mezi státem potvrzené účastníky protikomunistického odboje.

„Paní Bednářová bude oceněna za její aktivní činnost v průběhu 70. a 80. let, kdy se podílela na rozmnožování a rozšiřování samizdatové literatury a prohlášení Charty 77,“ říká Pavel Kugler, vedoucí odboru pro válečné veterány na ministerstvu obrany.

O výběru oceněných rozhoduje tým odborníků

Zákon o třetím odboji platí v Česku už tři roky. Za tu dobu historici schválili ocenění pro víc než 500 lidí. O osvědčení se lidé hlásí sami, o jejich výběru pak rozhoduje tým odborníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kugler z ministerstva obrany byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Je to velice složitý kontrolní proces, do kterého jsou zapojeni historici, právníci, vedoucí oddělení, ředitel odboru, kancelář státního tajemníka, a konečný podpis dává státní tajemník ministerstva obrany,“ upřesňuje Kugler.

Osvědčení účastníka třetího odboje podle něj získá ten, kdo se podle zákona o účastnících protikomunistického odboje aktivně účastnil odporu proti komunistickému režimu. Jde o různé formy, například aktivní účast ve skupině, sabotáže, spolupráce se zpravodajskou službou demokratického státu, převaděčství, organizace demonstrací, publicistická činnost a další.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme