Čtenáři britského deníku The Sun by mohli přijít o obrázky nahých dívek

Ňadra nejsou zprávy. Pod tímhle heslem vznikla ve Velké Británii kampaň proti každodennímu zveřejňování obrázků modelek s odhalenými ňadry v bulvárním deníku The Sun. Ten láká své čtenáře na fotky žen „nahoře bez" už 44 let. Podle aktivistů jde o sexismus nejhrubšího zrna, který v 21. století nemá co dělat. I mediální magnát Rupert Murdoch naznačil, že by tahle tradice mohla skončit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sexy žena (ilustrační foto)

Sexy žena (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„The Sun má v téhle zemi pověst deníku, který má kvalitní sportovní zpravodajství. Můj bratr si ho kvůli tomu kupoval. Když Londýn před dvěma lety hostil olympijské hry, tak jsem si Sun z toho důvodu taky koupila. Četla jsem si článek o Jessice Ennisové, která zrovna vyhrála zlato v sedmiboji, když na mě ze stránky tři vykoukla obrovská fotka krásné mladé dívky jen v kalhotkách. Byla to pro mě trochu facka. Ocitla jste se v mužském světě - pro muže tu máme nahou ženu. Bylo to prostě divné a já o tom nemohla přestat přemýšlet," popisuje mi herečka a publicistka Lucy Holmesová okamžik, kdy pojala nápad založit kampaň proti existenci proslulé stránky číslo tři bulvárního Sunu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o odhalená poprsí zaujal i londýnského zpravodaje ČRo Jiřího Hoška

Na ní už 44 let každý všední den vykoukne na Brity pár odhalených dívčích ňader.

„Předpokládám, že si docela dost lidí kupuje Sun kvůli tomu, že chce vidět obrázky nahých žen. Nemyslím si ale, že by případný konec téhle praxe měl dramatický dopad na čtenářskou obec. Pořád si myslím, že je drtivá většina čtenářů zvyklá na Sun kvůli textům, které nabízí," uvedla pro ČRo odbornice na média z Winchester School of Art Southamptonské univerzity Jennifer Pybusová.

Kanadská vědkyně si myslí, že britský bulvár by měl genderově vyvažovat stejně, jako to dělá i v jiných případech. Vedle dívčích ňader by se tak podle ní měla vystavovat na odiv i nahá mužská těla.

„Hrozně záleží na kontextu, v jakém tištěná média ukazují nahé ženské tělo. Určitě se bude lišit tělo ukázané v lifestylovém magazínu a nahá žena na obrázku na straně tři. Tam je znát důraz na velikost ňader, na snahu oslnit čtenáře a zvýšit počet prodaných výtisků," dodává Jennifer Pybusová.

Aktivistka Lucy Holmesová | Foto: Jiří Hošek

Kampaň „No More Page 3" podpořila řada známých osobností a zdaleka nejde jen o ženy. Odhalená ňadra v bulváru se nelíbí známému komikovi Russellu Brandovi nebo celé řadě poslanců Dolní sněmovny. Téma se dostalo dokonce i na přetřes během premiérských interpelací.

„Tahle kampaň byla od začátku hodně kreativní. Je to jedna z věcí, které se mi líbí ze všeho nejvíc. Člověk o téhle otázce nikdy nepřemýšlel a najednou ji nemůže vypudit z hlavy. To je přesně to, co potkalo mě. Můžete to téma uchopit nejrůznějším způsobem. Lidé pro nás složili rap, píseň, kterou nazpíval smíšený sbor, folkový song nebo taky spoustu úžasných básní. Jedna z aktivistek se třeba natočila, jak jede na kole a potom připichuje slogan vyzývající k odstranění strany tři na centrálu deníku Sun," popisuje Lucy Holmesová.

Pod peticí je už 200 tisíc podpisů

Petici proti stránce tři bulvárního Sunu už podepsalo přes 200 tisíc lidí. Na kampaň už reagovat i majitel Sunu, známý mediální magnát Rupert Murdoch. Jeho slova ale byla pro Lucy Holmesovou zklamáním.

„Zareagoval velmi chytře slovy, že odhalená ňadra jsou něčím, co už vyšlo z módy. Pak ale na Twitteru dodal něco ve smyslu, jestli by tedy nebylo lepší otiskovat obrázky krásných dívek, které by měly na sobě nějaké módní oblečení. Podle něj je základní dilema, jestli máme znázorňovat ženy v dnešní společnosti úplně nahé nebo s hezkými hadříky. Takže to pan Murdoch vlastně vůbec nepochopil. Ale já stejně nepochybuji o tom, že strana tři skončí, protože je to něco zastaralého. Jako společnost jsme se už posunuli jinam," je přesvědčená aktivistka Lucy Holmesová.

Německý protějšek Sunu, bulvární Bild, tak soustředěné kampani nečelil. Přesto se sám rozhodl v roce 2012 skoncovat s praxí polonahé dívky na titulní straně a skryl obrázky hlouběji dovnitř listu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme