Ukrajina chce být v roce 2020 členem EU, východ země se ale přiklání k Rusku

Ukrajina se chce v roce 2020 dostat do Evropské unie. Říká to prezident Petro Porošenko, který představil rozsáhlé reformy. Jenže v Doněcku na východě země chystají vlastní volby a podle všeho se tato oblast přiklání k Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petro Porošenko jednal v Bruselu s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem

Petro Porošenko jednal v Bruselu s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem | Zdroj: Reuters

Olga kouří jednu cigaretu za druhou a na lékařku by ji člověk asi netipoval. Ani ne třicetiletá internistka vede v doněcké domobraně asi dvacet lidí.

Organizují převozy raněných a nemocných bojovníků, tedy proruských separatistů, a shánějí pro ně léky.

„Pacientů je moc, nemocných i raněných. S léky je to velmi těžké. Zkoušíme je sehnat, jak se dá,“ popisuje situaci Olga.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Doněcku chystají vlastní volby a podle všeho se oblast přiklání k Rusku. Na místě natáčel zvláštní zpravodaj ČRo na Ukrajině Vít Pohanka.

Pochází sice z nedalekého Kramatorsku, tedy z nezpochybnitelně historického území Ukrajiny. Olgu to ale vůbec nezajímá. Ukrajinkou se necítí a vládu Kyjeva považuje za nepřátelskou.

„Porošenka tady nikdo nepřijme, to se nikdy nestane. Lidé přicházející z míst okolo Doněcku, která obsadila ukrajinská armáda, popisují strašné věci. Vraždy, násilí a znásilňování. Byty, ze kterých lidé odešli, začali obsazovat Ukrajinci ze západu,“ vysvětluje Olga.

Ukrajinci obviňují z mučení a vraždění nevinných lidí naopak separatisty, kteří podle nich lžou. Olga nad tím jen mávne rukou.

„Pravda a lež, je na každém, aby to poznal a zařídil se podle toho. Když vyjedeme z Doněcké lidové republiky, ocitneme se v informační blokádě. Nemůžeme se dívat na televizní kanály jako Russia 24, nedají se najít informace na internetu. Nenajdeme tam, co se skutečně děje,“ přibližuje Olga.

Ani ne třicetiletá internistka Olga z Doněcku | Foto: Vít Pohanka

Internistka má na maskáčové uniformě nášivku s ruskou vlajkou a nápisem Rusko, ozbrojené síly.

Můžu ji fotit jen tak, aby nebyla vidět tato nášivka, dodává zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Vít Pohanka.

„Oficiálně je přece v doněckých ozbrojených silách, nikoli v ruských. Možná právě ruská vlajka a nápis na uniformě mladé lékařky názorně ukazují, kdo je v Doněcku opravdovým pánem,“ upozorňuje Pohanka.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme