Činoherák Ústí odehrál první premiéru nové sezóny, i přes zákaz stavebního úřadu

V Ústí nad Labem se dnes odehrála ostře sledovaná premiéra. Divadelní soubor Činoherák Ústí, který pokračuje v tradici zaniklého Činoherního studia, uvedl hru britského autora Martina McDonagha - Kráska z Leenane. Spolek inscenaci hrál v bývalém kině Hraničář i přes zákaz ze strany stavebního úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chystaná premiéra Činoheráku Ústí

Chystaná premiéra Činoheráku Ústí | Foto: Jan Bachorík

Premiéra nové sezóny skončila několikaminutovým potleskem. Všech 300 míst v hledišti bylo obsazených. Stavební úřad ale spolku zakázal v budově hrát.

Podle šéfa ústeckého stavebního úřadu Vlastimila Hudečka chybí k novým prostorům vyjádření hasičů nebo krajské hygieny a spolek, který má budovu v pronájmu od společnosti Falcon, provedl nepovolené stavební úpravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O první premiéře divadelního souboru Činoherák Ústí a jeho problémech se stavebním úřadem informoval redaktor Jan Bachorík

Úřad vytýká hlavně stavbu nových příček nebo pódia. Spolek Činoherák Ústí, který má budovu Hraničáře v pronájmu od společnosti Falcon, uznává, že úpravy u příček jsou problémem.

„V jedné výtce u příček se jedná o spornou záležitost. Rozhodli jsme se, že je nebudeme využívat,“ říká Ondřej Klein z Činoheráku Ústí. Námitky stavebního úřadu proti jevišti ale vnímají jako neopodstatněné.

Úředníci už zahájili řízení o odstranění stavby a hrozí uložením pokuty ve výši až půl milionu korun.

Současný spolek Činoherák, ve kterém účinkují lidé z bývalého Činoherního studia, potřeboval nové místo pro divadlo. Původní Činoherní studio totiž na začátku tohoto roku skončilo. Důvodem byla změna ve financování činohry ze strany města a následné neshody.

Jan Bachorík, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme