Ozbrojenci Islámského státu bojují s kurdskými milicemi v těsné blízkosti tureckých hranic

Turecká armáda posiluje své pozice na hranici se Sýrií. Boje mezi ozbrojenci Islámského státu a kurdskými milicemi se přesunuly do těsné blízkosti hranice. Turecké úřady také oznámily, že zadržely deset zahraničních bojovníků a množství zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký voják pozoruje situaci na syrsko-turecké hranici

Turecký voják pozoruje situaci na syrsko-turecké hranici | Zdroj: Reuters

Turecké vojenské hlídky zadržely na hranicích Rusa, Němce, čtyři Číňany a tři Tádžiky. Pokoušeli se překročit hranice do Sýrie a pravděpodobně se připojit k tamním džihádistům.

Více než čtyřicet mužů s kalašnikovy se naopak pokusilo proniknout do Turecka.

Podél hranice se Sýrií rozmístila turecká armáda tanky a dělostřelectvo. Boje mezi Islámským státem a kurdskou domobranou se odehrávají na dohled od hranic.

Zpravodaj ČRo: Situace na turecko-syrské hranici je napjatá, oběma směry míří davy lidí

Číst článek

Lidé se snaží překročit hranice z různých důvodů – v posledních dnech chtěla třeba řada syrských uprchlíků zamířit zpátky do svých domovů, což ovšem způsobovalo zmatky na hranici.

Jak informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek i dnes odpoledne se uprchlíci snažili o otevření hranice, ovšem z opačného důvodu.

„Na hranicích mezi Sýrií a Tureckem na syrské straně zůstává několik tisíc lidí v takové provizorním táboře a chtějí se dostat do Turecka. Ta bojová linie se k nim přibližuje a ti lidé se snažili přimět tureckou armádu, aby ten hraniční přechod otevřela. Došlo tam k mnoha střetům s policisty,“ popsal Marek.

Jaromír Marek, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme