Čokoláda možná bude dražší. Důvodem jsou opatření proti ebole v Africe

26. září 2014

Epidemie eboly má přímý dopad i na pěstitele a exportéry plodin v Africe. Kvůli karanténě se nevyvážejí nebo nesklízejí kakaové boby, rýže a kukuřice. A protože se s těmito komoditami obchoduje na světových trzích, má to přímý dopad na jejich ceny.

„Říjnová sklizeň kakaa je ohrožena. Pobřeží Slonoviny je největším trhem s kakaem na světě. Pokud by se tam měly začaly dít nějaké nepříjemnosti v podobě pozdržené nebo ohrožené sklizně, mělo by to katastrofální důsledky,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Ceny kakaa jsou teď na tříletém maximu. Od začátku srpna ceny vzrostly asi o 15 %.

„Pokud by tato situace měla trvat řádově týdny, ceny kakaa by měly dále růst nebo setrvávat na současné úrovni, nepochybně by se to v českých obchodech projevilo, ovšem se zpožděním, které by bylo minimálně dva tři měsíce. Kakao se nekupuje nějak extra rychle, jsou tam nějaké kontrakty, které způsobují zpoždění,“ dodává odborník.

Zpoždění sklizně rýže nebo obilí by oproti kakau nebo palmovému oleji nemělo mít vliv na světové komoditní trhy, protože tyto plodiny jsou na světovém trhu minoritní.

„Pro dané země je naprosto zásadní, aby se ta sklizeň sklidila. Pokud k tomu nedojde, myslím, že by se do hry měla vložit OSN nebo nějaká jiná organizace, která by měla řešit potravinou krizi, která by nepochybně nastala,“ předpovídá Menčík.

Afričtí producenti se mohou vyrovnávat se ztracenou sezónou velmi obtížně. Jenže hlavní sklizně začínají v říjnu.

„Bude problém, pokud skutečně dojde k tomu, co zatím nenastalo: že bude vyhlášená například karanténa nebo nějaké drastické opatření v Pobřeží Slonoviny a v Ghaně, kde ebola ještě není, nebo aspoň ne ve výrazném rozsahu. Na druhou stranu ebola je v sousedních zemích těchto dvou států,“ uzavírá analytik Cyrrusu.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio