Archeolog o objevu kostela na Vyšehradě: Něco podobného v Čechách a okolních zemích nebylo!

28. září 2014

Čeští archeologové objevili na pražském Vyšehradě unikátní archeologickou stavbu – největší kostel s centrálním půdorysem v západoslovanském prostředí. „Musel ho postavit někdo před rokem 1070, tedy některý z přemyslovských knížat,“ nastiňuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou archeolog Ladislav Varadzin.

Vzhledem k tomu, že se ke stavbě kostela neváží žádné písemné prameny, tak bude následovat zpracovávání nálezu, analýzy a porovnávání. „Uvidíme, zda z toho něco o minulosti zjistíme,“ vysvětluje s tím, že kostel neobyčejných rozměrů dal postavit významný panovník.


Nález kostela z předrománské doby se nachází v místě Starého děkanství na Vyšehradě, základové zdivo bylo nalezeno dva metry pod zemí. Pokud stavba stála, tak zanikla nejpozději kolem roku 1070 až 80. Tehdy na jejím místě vzniká bazilika svatého Vavřince

Kostel je přikvapivě rozlehlý, zajímavý je ale i svým architektonickým typem – jedná se o centrálu na půdorysu čtverce, z něhož vycházejí tři obloukové apsidy. „Takový kostel ve své době nebyl v Čechách, ani v některých okolních zemích,“ říká.

Archeologický tým se bude snažit odpovědět na takové otázky, jako například proč stavba vznikla na Vyšehradě, nikoliv na Pražském hradě. „Založení takové stavby znamenalo něco významného. Budeme snažit zjistit, co to bylo,“ nastiňuje.

Když archeolog Ladislavu Varadzin přišel na Vyšehrad poprvé, připomínal mu spíše hřbitov, až postupem času na něj začala působit jeho tajemná moc. „Na první pohled vypadá jako park uprostřed Prahy, kde se ale v podzemí nachází kus českých dějin,“ nastiňuje důvody, proč si Vyšehrad nakonec oblíbil.

Přepíše nový objev na Vyšehradě historii?

V čem je důležitý objev monumentálního kostela na pražském Vyšehradě? Kde se kostel nalézá? Na čem bude bádat archeologický tým? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio