Oko, které se v Ostravě zaměří na kameramanskou práci

26. září 2014

Šestý ročník kameramanského festivalu Ostrava Kamera Oko zahájí 26. září nový film Davida Cronenberga Mapy ke hvězdám, jehož kameramanem je Peter Suschitzki. Festival potrvá do 2. října a letos poprvé se bude promítat v kině Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice, kde proběhne i slavnostní zahájení.

Ostrava Kamera Oko patří k pouhým třem světovým festivalům zaměřeným na kameramanskou práci. Nabízí dny plné zajímavých filmů, setkání s kameramany i režiséry a také program pro profesionály.

Kameramanem je potenciálně každýŘeditelem festivalu je Jakub Felcman, který upozorňuje na to, kam se za poslední léta posouvá význam kameramanského festivalu: „Velká většina lidí, kteří mají mobilní telefony, mají zároveň kameru. To znamená, že audiovizuální obsah je všudypřítomný a je jak podnětem ke konzumaci, tak i k tvorbě. To klade na festivaly i další instituce, které se věnují těmto záležitostem další nárok, měli bychom se ptát, jestli není naším úkolem boj za zvyšování audiovizuální gramotnosti.“ Festivalové prostředí podněcuje právě obecné otázky vztahu médií i jejich produktů k současné společnosti.

Jeden ze tři festivalu vůbec věnovaný kameřeVýlučné postavení, které Kamera Ostrama Oko má mezi světovými přehlídkami umožňuje soustředit se na kameramanství, „může si najít svoji niku a tu prohlubovat,“ potvrzuje ředitel festivalu, „a zároveň se může program našeho festivalu stavět i v opozici, to znamená nepředstavovat ta hlavní hollywoodská díla, ale celou širokou plejádu, která v tomto oboru existuje.“

03215424.jpeg

Žánrová variabilita„Film z pohledu kameramana,“ představuje možnosti pohledu na filmovou práci Jakub Felcman, „tak má základní definici danou tím, že v každé zemi, v každé části světa je jiné světlo. A potom je kinematografie hollywoodská, kde je úplně jedno, jaké je světlo, protože tam jsou největší a nejsilnější lampy, které všechno přesvítí a které vytvoří umělé prostředí podle zadání a potřeb filmu.“

Co nabídne program?Například v profilové sekci Zaostřeno na architekturu se diváci mohou těšit na pět dokumentárních filmů o architektuře a urbanismu, které zaujaly dramaturgy festivalu nejen svým obsahem ale také vizuální stránkou. Jde o filmy Sagrada: mystérium stvoření, Bauhaus: model a mýtus, Benátský syndrom, Lidský rozměr a Baraka - Odysea země.Hlavní česká festivalová pocta bude patřit kameramanovi a režisérovi Karlu Slachovi, který je dlouholetým spolupracovníkem režiséra Karla Vachka, ale natáčí i s řadou dalších českých i slovenských režisérů.

Spustit audio