Václav Havlíček: Generace Y už nebere práci v jaderné elektrárně jako poslání

26. září 2014

Polovina zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín pochází z Českých Budějovic. Jedním z nejsložitějších povolání je operátor jaderného reaktoru, i když mu Homer Simpson příliš glancu nedodal. Vedoucí reaktorového bloku Václav Havlíček v Temelíně pracuje 19 let.

Co přesně dělá vedoucí reaktorového bloku?
Vedoucí reaktorového bloku je kapitán jedné z dvanácti posádek, které každou chvíli monitorují chod elektrárny. Na blokové dozorně pracují čtyři lidé: operátor sekundárního okruhu, operátor primárního okruhu, jejich přímý nadřízený, což je vedoucí blokové dozorny, a vedoucí reaktorového bloku. Je to pozice člověka, který by měl poradit, když operátoři něco nevědí.

Co je nejstresovější na vaší práci?
Odstávka, výměna paliva na jaderné elektrárně. Posádky pracují neustále na hraně své pozornosti. Vyměňuje se palivo, manipuluje se s jaderným materiálem, zasahujeme do konfigurace aktivní zóny.

03215637.jpeg

Jaká je kvalifikace pro práci na jaderném bloku?
Požadavky na kvalifikaci stanovuje atomový zákon. Abyste se dostali na blok jako operátor, musíte mít technickou vysokou školu. Potom musíte projít psychologickým vyšetřením. Slyšel jsem, že těmi psychotesty projde 1 z 10 000, ale to byste musela brát celou ČR od kojenců po důchodce. Z lidí, co se sem přihlásí, udělá psychotesty 1 z 10. Podstoupíte zdravotní testy, protože výcvik stojí peníze, a byla by škoda – když do vás firma investuje –, aby se ukázalo, že máte vážnou nemoc. Pokračuje mnoholetá příprava na výcvikovém středisku v Brně. Následně složit mnoho desítek zkoušek. A pak vás možná posadí na blokovou dozornu.

Vidíte nějaký rozdíl mezi absolventy, kteří přišli před deseti lety, a těmi dnešními?
To je zajímavá otázka a musím říct, že pozoruju posun u mladé generace. Je to můj subjektivní pocit, ale dříve brali lidé, kteří sem nastupovali, tu práci jako poslání. Dneska tu spíš mladí kluci vidí vhodného zaměstnavatele. Mluvil jsem s lidmi z náboru, kteří současnou generaci nazývají Generací Y, která vnímá práci jinak, než jsme vnímali my.

03215638.jpeg

Řekl jste kluci. Vím, že operátorek je málo, v podstatě neexistují. Jak je to možné?
To se asi budete muset zeptat těch operátorek. V současné době na blokové dozorně v ČR pracují samí muži. Já můžu říct, že u mě v posádce jedna žena sloužila a odešla z důvodu klasického pro ženy – odešla na mateřskou. A pak se věnovala tomu, proč jsou ženy stvořené, rodině. Ale tu práci dělala kvalitně.

Proč jste v jaderné elektrárně začal pracovat vy?
Já jsem ve třetím ročníku na Fakultě elektrotechnické ČVUT četl na chodbě článek o spouštění Temelína, a že hledají operátory. Pak jsem se zmínil ve škole, že by mě to zajímalo, a zničehonic za mnou přijel z elektrárny pan inženýr Jiří Tyc. Řekl mi krásnou větu: že mi nemůže slíbit finanční zázemí, ale že mi může slíbit prestiž a že je strašně málo lidí, kteří umí řídit reaktor. Pak si mě elektrárna pohlídala a já už od třetího ročníku věděl, kam budu směřovat svůj další život. A proto jsem té elektrárně tak oddaný.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.