Nový občanský zákoník komplikuje život nájemníkům i majitelům bytů

Nový občanský zákoník platný od začátku roku vstoupil i do vztahu nájemců a pronajímatelů. Už loni na podzim se mluvilo o tom, že problematický bude podle něj chov zvířat v bytě nebo pronájem části bytu. Tyto předpoklady se podle Sdružení nájemníků sice nenaplnily, problémy se ale objevily jinde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle Sdružení nájemníků jsou problémy především při sjednávání nájemného. Neexistuje totiž tabulka, do které by se mohl pronajímatel nebo nájemce podívat a stanovit nájem, pokud ho chce zvýšit. Když se obě strany neshodnou, musí rozhodovat soud, což s sebou nese další náklady a komplikace.

Řešení by přitom podle advokátky Lenky Veselé, která se sdružením spolupracuje, prý bylo snadné. Rozpětí nájemného by stanovovala závazná tabulka, v níž by byty byly roztříděné do kategorií podle stáří domu, lokality a dalších kritérií. „Všude to funguje – v Německu, Rakousku, Švýcarsku,“ poznamenala Veselá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O komplikacích, které přinesl nový občanský zákoník jak nájemníkům, tak i majitelům bytů a nemovitostí, mluvila redaktorka Eva Rajlichová

Tomislav Šimeček, předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí, si ale myslí, že se situace dá řešit bez soudů i bez tabulek. „Řekl bych, že rozumný nájemník a rozumný pronajímatel nikdy k soudu nepůjdou,“ tvrdí Šimeček.

Dalším slabým místem nového občanského zákoníku je podle Sdružení nájemníku třeba stanovení kauce. Ta byla dříve ve výši nájemného za 3 měsíce, dnes ji může majitel chtít až za šest měsíců - ale i tady je možné se dohodnout, že to bude jinak.

Sdružení také vadí, že majitel už nemusí nájemníkovi zajistit náhradní bydlení, pokud mu dá výpověď, protože byt třeba potřebuje opravit. Majitelům se naopak nelíbí možnost pronájmu části bytu. Nájemníci to ale vítají, prý se jim tak ulehčí, pokud se dostanou do situace, kdy nemohou platit nájemné.

Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu

Nejpodstatnější připomínky k zákoníku už shromáždilo ministerstvo pro místní rozvoj a v létě je odeslalo na ministerstvo spravedlnosti. Další připomínky podle náměstka Petra Smrčka odešlou příští týden.

„Jsou to desítky připomínek, vidíme tam v podstatě nutnost v těch zásadních krocích, aby se provedly, protože to opravdu brání v procesu rozhodování jak společenství vlastníků, tak bytových družstev,“ upřesnil náměstek Smrček.

Ministerstvo spravedlnosti pracuje na novele občanského zákoníku. Které z připomínek zapracuje, se ale ještě přesně neví. Podle náměstka Roberta Pelikána ale považují za nutné spolu s resortem pro místní rozvoj otevřít problematiku cenových map.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme