Pilotky jsou v arabském světě neobvyklé. Jedna se stíhačkou ostřeluje pozice IS

Pozice organizace Islámský stát, která ovládá část území Iráku a Sýrie, ostřeluje z kabiny moderní stíhačky F-16 i jedna muslimka. Pětatřicetiletá Mariam al-Mansúríová je první vojenskou pilotkou Spojených arabských emirátů a spojenecké nálety na pozice Islámského státu jsou její první ostrou akcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

F-16 Falcon

F-16 Falcon | Foto: US Dep. of Defense

„Nejdřív jsem s tím ani nepočítala, že bych se opravdu stala pilotkou. Nakonec se mi ale svůj sen podařilo uskutečnit. Podpořilo mě armádní velení, islámští duchovní i politici a povzbuzovali mě také kolegové letci. Takže díky Bohu můžu skutečně létat,“ říká majorka Mariam al-Mansúríová.

Jako vojenská pilotka je al-Mansúríová zřejmě jediná, civilní ženské pilotky však arabský svět už zná, v Egyptě dokonce už od 30. let 20. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh arabské vojenské pilotky přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Jedna žena také pilotuje letadlo saúdskoarabského prince, který je známý svou propagací ženské emancipace. Škarohlídové se však smějí, že tato žena sice může pilotovat dopravní boeingy, ale na zemi nesmí řídit ani osobní auto, protože v Saúdské Arábii ženy auta řídit nesmějí.

Příběh pilotky je zajímavý i z toho hlediska, že bojuje proti organizaci, která se řídí extrémně přísným výkladem islámského učení a která – eufemisticky řečeno – ženám a jejich emancipaci zrovna nakloněná není.

O tom svědčí nejen informace o zotročování nebo znásilňování žen příslušníků náboženských menšin, ale třeba také nedávná veřejná poprava právničky a lidskoprávní aktivistky Samíry Salihové v Mosúlu.

Salihovou před více než týdnem unesli ozbrojenci Islámského státu z jejího domova a pak ji odsoudil takzvaný šarijatský soud k smrti za to, že na Facebooku kritizovala, jak Islámský stát v Mosúlu ničí důležité historické islámské památky.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme