Ukrajina by mohla v zimě dostávat plyn z Ruska. Ministři se dohodli na podmínkách

Ukrajina by neměla v zimě zůstat bez plynu. Ministři energetiky Ukrajiny a Ruska se v Berlíně dohodli na řešení současné energetické krize. Ukrajina by mohla dostávat plyn z Ruska po dobu příštích šesti měsíců, tedy i v kritickém zimním období. Návrh ovšem musí ještě schválit vlády obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan při příchodu na tiskovou konferenci v Berlíně

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan při příchodu na tiskovou konferenci v Berlíně | Zdroj: Reuters

"Rusko nabídne Ukrajině nejméně pět miliard kubíků plynu a to za 585 dolarů za tisíc kubíků. Ale jen za předpokladu, že Ukrajina za to zaplatí předem," oznámil po schůzce eurokomisař Günther Öttinger, který se jednání zúčastnil.

"Zformulovali jsme balík pro nadcházející zimu, který můžeme považovat za smlouvu," řekl ruský ministr energetiky Alexander Novak.

Podle vyjádření, která byla slyšet v Berlíně, i podle vyjádření z minulého týdne, je Ukrajina připravená na tuto nabídku přistoupit.

Spor o cenu za už dodaný plyn
Rusko loni snížilo cenu plynu pro Ukrajinu na 268,50 dolaru za tisíc metrů krychlových poté, co se tehdejší ukrajinský prezident Janukovyč rozhodl odstoupit od podpisu asociační smlouvy s EU. Po svržení Janukovyče však Rusko cenu zvýšilo na 485 dolarů. V srpnu Moskva uvedla, že je ochotna snížit cenu o 100 dolarů, Kyjev ale dosud trval na návratu k ceně 268,50 dolaru. (Zdroj ČTK)

Dnešní dohoda ovšem neřeší spor Ukrajiny a Ruska o cenu za plyn z minulých měsíců.

Podle Ukrajiny žádá Rusko za už dodaný plyn příliš vysokou cenu, a podle Moskvy je cena, kterou je ochotná Ukrajina zaplatit, zase příliš nízká.

Jejich spor rozhodne až mezinárodní soud ve Stockholmu v druhé polovině příštího roku.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme