Stále více českých studentů skládá mezinárodní maturitu. I když je těžší

Desítky středoškoláků se každým rokem připravují na mezinárodní maturitu. Náročná zkouška probíhá v anglickém jazyce a studenti prokazují znalosti hned v šesti předmětech. Mladí lidé doufají, že se díky absolvování takzvaného IB programu dostanou na prestižní zahraniční univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Mezinárodní maturitu mohou skládat studenti zhruba 2000 škol z více než 140 zemí světa. V Česku se do IB programu, který stojí stovky tisíc korun, zatím zapojuje jen osm soukromých gymnázií.

Devatenáctiletý středoškolák Patrik Plavec míří vysoko. Chtěl by se dostat na Cambridge nebo Oxford. I proto se připravuje na mezinárodní maturitu, kterou gymnázium Nový Porg testuje letos poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní maturita je prý vstupenkou na prestižní zahraniční univerzity. Složit ji proto chce stále více českých studentů

„Osobně bych se zaměřil na politiku, filozofii nebo ekonomii. Pro studenty je to výzva, je to náročné. Kdokoliv míří někam mimo Českou republiku, bude to pro něj rozhodně výborný start a bude výborně připraven, ať už pro studia, nebo i pro práci,“ myslí si student posledního ročníku.

Zkouška se skládá ze šesti předmětů. „Český jazyk jako jazyk mateřský, na podobné úrovni studuji angličtinu, francouzštinu, potom studuji matematiku na standardní úrovni, dějepis, ekonomii a biologii,“ vypočítává.

Během kurzu pracují studenti i jako dobrovolníci. Procvičují angličtinu s malými dětmi, pomáhají v neziskových organizacích nebo pracují pro město. „Spolupracujeme s městkou částí na čištění Krčského lesa,“ přibližuje Patrik Plavec.

Kritické myšlení a samostudium

V letošním školním roce bude na Novém Porgu skládat mezinárodní maturitu osm studentů, napřesrok už dvakrát více. Podle koordinátorky IB programu Dany Kaftanové je zkouška těžší než ta česká.

„Je kladen důraz na rozvoj kritického myšlení a například v dějepise se nevyžaduje přehled o světových nebo národních dějinách, ale spíše se studenti zaměřují na studium několika období. Jsou nuceni přečíst k tomu spoustu literatury, porovnávat různé zdroje,“ upozorňuje.

Mezinárodní maturita (International Baccalaureate) | Foto: Český rozhlas

Dobrý výsledek podle ní otevírá dveře i na ty nejprestižnější univerzity na světě. „Výslednou známku ovlivní i známka z absolventské práce, která je v rozsahu 4000 slov. Ke splnění je potřeba také splnit požadavky kurzu Teorie a vědění a také věnovat se aktivitám v oblasti umělecké tvořivosti, sportu a dobrovolnictví,“ dodává Kaftanová.

Středních škol, které mají certifikaci od soukromé neziskové vzdělávací organizace IBO, v Česku přibývá. Dlouhodobě mezi ně patří osmileté gymnázium Open Gate, na kterém letos složilo mezinárodní maturitu 11 studentů.

České VŠ požadují nostrifikaci

Jeden z absolventů, dvacetiletý Tomáš Titěra, se díky IB diplomu dostal na mezinárodní komunikaci univerzity v nizozemském Rotterdamu. „Rozhodně mě to osobně velice obohatilo, jelikož rozsah studia je opravdu široký. Rozhodně mi to pomohlo i co se týče přijímacího řízení na vysoké školy,“ zdůrazňuje.

Pokud se mladí lidé s mezinárodní maturitou hlásí i na české univerzity, musejí si nechat doklad o vzdělání nejprve úředně ověřit. Teprve potom mohou jít k přijímacím zkouškám. Nicméně podle ministerstva školství by tuzemské univerzity mohly už během řízení k výsledkům IB maturity přihlížet.

„Návrh novely vysokoškolského zákona proto umožní vysokým školám, aby v případě, že nebudou mít pochybnosti, umožnily uchazeči o studium prokázání získání úplného středního vzdělání také jiným způsobem než prostřednictvím nostrifikace,“ popisuje mluvčí úřadu Klára Bílá.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme