Demolice slavného fotbalového stadionu ve Vídni se blíží. Dražil se i trávník

Stadion fotbalového klubu Rapid Vídeň čeká za několik týdnů demolice. Loučení s téměř 40 let starými tribunami je velmi emotivní. Už několik měsíců se konají přátelské zápasy a večírky pro příznivce. Teď si fanoušci dokonce mohli na památku koupit něco z vybavení stadionu – od diváckých sedadel až po části trávníku a zdiva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S fotbalem má freestyle fotbal společný jen míč (ilustrační foto)

S fotbalem má freestyle fotbal společný jen míč (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rapid Vídeň se před časem zkoušel dostat i na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Takzvaná čtvrthodinka, tedy skandovaný potlesk, který začne vždy v 75. minutě zápasu a má vyhecovat hráče k závěrečnému náporu, je totiž světově unikátní.

Naposledy se na stadionu Gerharda Hanappiho, kterému fanoušci přezdívají Svatý Hanappi, tleskalo letos v létě. U přátelského zápasu se Celticem Glasgow nechyběly ani legendy Rapidu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový klub Rapid Vídeň dražil vybavení slavného stadionu, který bude už za několik týdnů srovnán se zemí

„Na tuhle atmosféru mám krásné vzpomínky. Pokaždé, když hraju na Hanappiho stadionu, je to pro mě svátek,“ nechal se slyšet Antonín Panenka.

Nejedná se přitom o kdovíjak starý fotbalový stánek, Rapid ho využíval jen 37 let. Stadion ale získal pověst nedobytné pevnosti. Domácí tým tam odehrál přes 700 zápasů, prohrál pouze 115krát.

Fanoušci si teď díky dražbě vybavení stadionu mohou slavné chvíle připomínat i doma. Na prodej byly portréty hráčů, polštářky v zelenobílých klubových barvách nebo směrovka k pánským toaletám.

Svůj suvenýr si našel i dlouholetý hlasatel stadionu Andy Marek. „Tenhle mikrofon je asi tak starý jako moje kariéra u Rapidu, tedy něco přes 20 let,“ zavzpomínal.

Demoliční bagry se do tribun zakousnou už v následujících týdnech. Příznivci Rapidu se ale kromě toho musejí vypořádat i se změnou názvu stadionu.

Supermoderní aréna, která má být hotová do dvou let, totiž ponese název Allianz, což je pro některé neúcta ke klubové historii. Nový stadion ale bude stát na stejné půdě – ve čtvrti Hütteldorf, kde Rapid hraje už přes sto let.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme