Palestinský lídr Abbás vyzval k potrestání těch Izraelců, kteří řídili letní vojenskou operaci v Gaze

Palestinský prezident Mahmúd Abbás na Valném shromáždění OSN tvrdě odsoudil letní izraelskou operaci v pásmu Gazy. Při bombardování, kterým Izraelci reagovali na přeshraniční raketové útoky palestinských radikálů, zahynulo přes 2000 obyvatel Gazy. Podle tamních úřadů mezi obětmi převažovali civilisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský prezident Mahmúd Abbás na Valném shromáždění OSN

Palestinský prezident Mahmúd Abbás na Valném shromáždění OSN | Zdroj: Reuters

Abbás také zdůraznil, že Palestinci budou vzdorovat případné další vojenské akci Izraele. Mírové rozhovory pak podle něj musí bezodkladně směřovat ke vzniku nezávislého palestinského státu.

„Poslední válka proti Gaze, to byla série absolutních válečných zločinů před očima a ušima celého světa. V takové míře, že je dnes neobhajitelné tvrdit, že si nebyli vědomí závažnosti svých zločinů. Nikdo nemůže obhajovat právo Izraele na sebeobranu bez ohledu na osud tisíců palestinských obětí. Ujišťuji vás, že nezapomeneme a neodpustíme a nedovolíme, aby pachatelé těch zločinů unikli trestu,“ uvedl Abbás.

Mahmúd Abbás je lídrem Palestinské autonomie, která spravuje Západní Břeh Jordánu. V Gaze vládlo v posledních letech militantní hnutí Hamás, podle čerstvé dohody by se měla obě území brzy sjednotit.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme