Na Vysočině začínají výlovy rybníků, ryb prý bude dostatek

Čas oblíbených podzimních výlovů rybníků na Vysočině začíná. V sobotu lákají rybáři návštěvníky do Nevcehle na Jihlavsku. Půjde o úplně první podzimní výlov v kraji. Tradiční oslavy v obcích Vysočiny budou pokračovat po celý říjen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov rybníka Velké Dářko na Žďársku

Výlov rybníka Velké Dářko na Žďársku | Foto: Hana Mikulincová

Příští týden bude následovat Štěpnický rybník v Telči, pak například Sedlejov. Podle havlíčkobrodského rybáře Josefa Nikla jsou letos připravení na průměrné úlovky, letos jim totiž zrovna nepřálo počasí. Byla příliš dlouhá sucha, velká tepla a pak přišly deště.

„To vypadalo dobře, ale srpen a září bylo poměrně deštivo, takže tam nám přírůstek tolik nenarostl.“ Ryb prý ale bude jako obvykle. A jejich kvalita je na Vysočině perfektní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vysočině začínají výlovy rybníků. Reportáž Olgy Štrejbarové

„Ryba z Vysočiny bude myslím jako každý rok jednou z nejchutnějších,“ říká Petr Kulhánek z rybářství Kinských.

Výlovy rybníků nabízejí ideální možnost sledovat migrující ptáky. I když jejich hlavní tahové koridory vedou přes Jižní Moravu a Čechy, rádi si dělají zastávku na bahnitých místech plných hmyzu. A těmi jsou právě rybníky po výlovu.

„Tam je pravděpodobnost, že se ukážou nějaké zajímavější druhy, které u nás třeba vůbec nehnízdí, jsou to severské druhy, které u nás jen protahují. Také druhy, které hnízdí v České republice, ale vzácně a tady se mohou objevit ve větších počtech,“ říká Vojtěch Kodet z vysočinské pobočky České společnosti ornitologické.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme