Katalánci vyhlásili termín referenda o nezávislosti, Španělsko se zlobí

Katalánsko prožívá historický okamžik. Šéf tamní regionální vlády Artur Mas slavnostně svolal referendum o nezávislosti na Španělsku. Hlasovat o samostatnosti by se mělo 9. listopadu. Referendum je ale od počátku hodně kontroverzní. Vláda v Madridu je totiž proti hlasování a obrátí se na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Katalánsko chce promluvit, chce, aby ho bylo slyšet, chce hlasovat,“ prohlásil Artur Mas. Podle něj není třeba mít z hlasování strach. Řekl, že závidí Skotům, kteří se už v referendu mohli vyjádřit.

Před sídlem autonomní vlády v Barceloně aplaudovaly vyhlášení referenda tisíce lidí. Na náměstí už také umístili časomíru, která odpočítává čas do hlasování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události v Katalánsku sleduje spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová

V referendu by měly zaznít dvě otázky. První zní: Chcete, aby bylo Katalánsko státem? A druhá pak: Chcete, aby bylo nezávislé?

Španělská vláda však pravděpodobně v pondělí podá návrh k Ústavnímu soudu, aby referendum, které považuje za protiústavní, znemožnila. Jednotlivé španělské regiony nemají podle Ústavy pravomoc, rozhodovat o územní a politické celistvosti státu.

Podle průzkumů chce v referendu o nezávislosti Katalánska hlasovat 8 z 10 Katalánců, 45 až 55 procent z nich by chtělo nezávislost.

Artur Mas | Foto: ČTK

Katalánců je 7,5 milionu, což je 15 procent obyvatel Španělska, ale vytvářejí pětinu HDP země, a to hlavně z turistického ruchu na pobřežích Costa Dorada, Costa Maresme a Costa Brava.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme