Aktivisté v Lokti otevřeli prostory zchátralé Dvorany. Chtěli tím bojovat za její záchranu

S nostalgií i hořkostí dnes lidé navštívili mimořádně otevřené prostory zchátralé budovy Dvorany v Lokti u Sokolova. Akci uspořádali místní aktivisté, kteří chtěli bojovat za záchranu zpustlého objektu. Ten byl ještě na přelomu osmdesátých a devadesátých let kulturní perlou regionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvorana v Lokti

Dvorana v Lokti | Foto: Pavla Sofilkaničová

Pořadatelé využili toho, že si dnes v Lokti připomínali šedesáté výročí od založení zdejší Střední průmyslové školy. Akcí chtěli rozpoutat veřejnou debatu o stavu Dvorany.

Město momentálně usiluje o prohlášení objektu za nemovitou kulturní památkou, což by mohlo budoucímu obsazení radnice usnadnit čerpání případné dotace na její rekonstrukci.

Akce vzbudila velký zájem. Návštěvníci vzpomínali především na kulturní akce a zábavy, které se ve Dvoraně konaly. Někteří dokonce přišli s pár fotografiemi z té doby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dobu slávy Dvorany v Lokti vzpomínal Rudolf Hejna

„V roce 1983 jsem tu měl poslední zvonění a od 1986 jsme sem chodili na všechny možné plesy. V roce 1992 mi ji ale zavřeli,“ vypráví jeden z účastníků.

Někteří z návštěvníků si nedokázali odpustit poznámky k tomu, že takhle Dvorana skončit nemusela, kdyby město řádně zacházelo s majetkem. Kritizovali především prodej soukromému vlastníkovi na počátku devadesátých let. V té době už byla budova napadená dřevokaznou houbou.

Městu se objekt podařilo získat zpět do svého majetku teprve před několika lety. Jestli se ji nakonec podaří opravit, zachrání město cenný historický objekt a zároveň získá by prostory pro vlastní kulturní akce, které ve městě schází.

Zchátralá budova Dvorany v Lokti má naději na záchranu

Číst článek

Budova Dvorany údajně není v tak špatném stavu, jak se na první pohled zvenku může zdát. Staticky má být v pořádku, do budovy nezatéká a dřevomorka je v pasivním stavu.

Odhady na její opravu se ovšem pohybují kolem padesáti milionů korun. A to v silách loketského rozpočtu není.

Zbývá už tedy jen čekat, zda bude řízení o prohlášení Dvorany za kulturní památku úspěšné. V tom případě by šance na získání peněz na opravu byly vyšší.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme