Česká republika oslavila Den státnosti, ve Staré Boleslavi se modlily tisíce poutníků

Den české státnosti připomněla ve Staré Boleslavi slavnostní svatováclavská mše. Pomodlily se při ní tisíce poutníků. Národní pouť tam pokračuje dalším programem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den české státnosti připomněla ve Staré Boleslavi slavnostní svatováclavská mše

Den české státnosti připomněla ve Staré Boleslavi slavnostní svatováclavská mše | Zdroj: ČTK

Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi vyvrcholila slavnostní mší. Celebrovali ji olomoucký arcibiskup Jan Graubner a pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka.

Ten vyzval poutníky k tomu, aby chránili náš právní řád a demokratickou ústavu. Zdůraznil také význam lidské práce.

Poutníci mohou po celé odpoledne přijmout svátost smíření v bazilice sv. Václava. Tam si také mohou prohlédnout relikvii sv. Václava – jeho lebku. Ochranný obraz, Palladium země české bude k vidění v chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Rumunsko bude slavit svatého Václava. Svátek vyhlásí kvůli české menšině

Číst článek

V Chrámu Nanebevzetí panny Marie ve Staré Boleslavi se poutníci společně pomodllili u Palladia země české. Tento vzácný pozlacený reliéf Panny Marie s Ježíškem podle legendy dostala kněžna Ludmila od věrozvěsta Metoděje a pak ho věnovala svému vnukovi Václavovi.

Obraz by měl být, jak dnes řekl kardinál Dominik Duka, ochranným štítem českých zemí. Palladium dnes také duchovní při slavnostní mši korunovali.

Vzácný reliéf si můžou lidé prohlížet v chrámu Nanebevzetí Panny Marie až do večera. Lebku svatého Václava si mohou lidé prohlédnout nebo se jí poklonit v kryptě svatého Damiána a Kosmy a z krypty momentálně vychází několik desítek metrů dlouhá fronta.

Návštěvníci by si neměli nechat ujít také Oratorium Svatá Ludmila Antonína Dvořáka, které zazní v kostele Nanebevzetí Panny Marie v 16 hodin. Zábava bude ve městě probíhat až do večera. Budou tu hrát kapely, chystá se také ohňostroj.

Den české státnosti připomněla ve Staré Boleslavi slavnostní svatováclavská mše | Foto: ČTK

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme