První Romka českého původu nastupuje k britské policii. Její zbraní bude notýsek a tužka

V české společnosti řadí stereotypy romské etnikum většinou na nesprávnou stranu zákona. Ve Velké Británii se Romům nabízejí netušené možnosti a tak jde právě dnes poprvé do práce v policejní uniformě česká Romka Dana Ghosh. V anglickém městě Peterborough by měla mít na starosti hlavně početnou romskou komunitu. Její vlastní etnický původ nebyl při žádosti o prestižní práci přitom vůbec důležitý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jim Davies, Dana Ghosh a Petr Torák

Jim Davies, Dana Ghosh a Petr Torák | Foto: Jiří Hošek

„Nápad se mi zalíbil. Hodně jsem o tom přemýšlela a nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím. Celý proces trval skoro pět měsíců. Před pár týdny jsem se dozvěděla, že jsem nabídku dostala. Jsem z toho nadšená,“ říká Dana Ghosh, česká Romka původem z Opavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Romkou českého původu, která právě nastupuje k britské policii, mluvil v Peterborough zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Máma dvou dětí odešla s rodiči a sourozenci kvůli rasovým útokům v roce 1998 do Británie. Teď se křehká a elegantní mladá žena, která třetím rokem studuje vysokou školu, stane komunitní policistkou.

„Na pohovoru jsem neříkala, že jsem Romka, ale vzpomněla jsem, že umím plynule romsky,“ popisuje Dana Ghosh. Na její původ se jí prý vůbec neptali.

„Já si umím představit, že bych byla v této oblasti užitečná. Určitě se budu snažit tady pomáhat lidem a komunitě, jak jen to půjde. Je to asi nejproblémovější oblast – podle mého názoru tu budou asi Pákistánci a Romové,“ popisuje.

Jeden policista romského původu z Česka už přitom v oblasti působí. „Těším se na to, že tady budu mít kolegyni, která bude moct vzít část mých povinností a mé práce na svá bedra. Budu ji podporovat, jak se dá, aby ji znali všichni v této komunitě. Myslím si, že má opravdu velký potenciál na to, aby chod v komunitě změnila natolik, aby jí lidi věřili,“ míní Petr Torák.

Petr Torák | Foto: Jiří Hošek

Sám je příslušníkem britské policie a dost možná nejvýraznější postavou české a slovenské romské komunity v Peterborough. Kromě toho je to taky zakládající člen nové Asociace romských policistů, kam chce Dana logicky taky patřit. Právě Petr Danu k policii zlanařil.

Vzor pro menšiny

„Pro Danu je to opravdová šance stát se vzorem nejen pro romskou komunitu, ale obecně pro příslušníky národnostních menšin. Když je policista přímo členem té které komunity, nemá jazykovou bariéru, je to velká výhra,“ říká zkušený policista Jim Davies, současně předseda Asociace gypsy, romských a travellerských strážců zákona.

„Pokud chce policie vybudovat důvěru v oblastech s pestrým národnostním složením, je nezbytně nutné, aby ve svých řadách měla lidi z těchto etnik,“ dodává Jim Davies na adresu Dany, která je první Romkou ze střední a východní Evropy v barvách britské policie

Danu podporují v jejím snažení i děti. „Hrozně mi fandí, jsou na mě samozřejmě pyšné, že jsem to dokázala. Mladší dcera se rozhodla, že bude taky policajtkou, tak jsem zvědavá, jak to dopadne,“ říká Dana.

Zbraní bude notýsek a tužka

„Hlavní část její práce bude asi stejná jako pro všechny ostatní PCSO (komunitní policista). Bude řešit antisociální chování mládeže a přestupky ve školách, bude chodit na různé komunitní schůze. Část její práce bude určitě práce s romskou komunitou, kde se bude stýkat s Romy, hlavně s mladými Romy, kteří jsou na ulicích nebo v parcích. Bude se stýkat s jejich rodiči a řešit třeba špatnou docházku ve škole,“ popisuje Petr.

Nedá se vyloučit, že se Dana Ghosh coby komunitní policistka dostane do nebezpečné situace. Jejími jedinými zbraněmi přitom budou notýsek a tužka.

Dana Ghosh | Foto: Jiří Hošek

„V dnešní době se PCSO učí hmaty, jak chytit ruku a třeba ji dát za záda, učí se poutání osob. Když jsem sám a poblíž je PCSO, tak ji mohou poprosit, aby mi pomohla někoho spoutat,“ vysvětluje pravomoci komunitních policistů Petr Torák.

Danu Ghosh zpátky do České republiky nic netáhne a jezdí tam jen sporadicky. „Naposledy jsem tam byla před pár měsíci za rodinou, ale většinou tam nejezdím. Jednou za pár let.“ Připouští však, že by se mohla do Čech vrátit v policejní uniformě, aby ukázala, kam to v Británii dotáhla. „Kdybych měla tu možnost, tak určitě ano,“ dodává.

Petr Torák už podobnou zkušenost má. „Já jsem byl v uniformě v Plzni. A když jsem procházel v policejním oblečení, tak na mě někteří koukali jako na mimozemšťana, odkud jsem přiletěl, ale byl to opravdu super pocit. Rom-Čech a v britské uniformě, která pro mě znamená strašně moc. Jsem hrdý na tu britskou uniformu a chodit takhle po Čechách byl úplně úžasný pocit,“ svěřuje se Petr.

Jiří Hošek, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme