Po desetiletích se v Benátkách nad Jizerou opět rozezněly zvony v kostele Narození Panny Marie

Po dlouhých letech se v kostele Narození Panny Marie v Benátkách nad Jizerou rozezněly zrestaurované zvony. Původní dva historické doplnil i jeden nový. Ten musela tamní radnice nechat vyrobit. Za druhé světové války totiž zvon odvezli Němci a na své místo se už nikdy nevrátil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové dva zvony zasvěcené sv. Marii a sv. Janu Nepomuckému, kterým Plzeňané láskyplně přezdívají "Jeníček" a "Mařenka", krátce před vyzdvižením do věže katedrály svatého Bartoloměje.

Nové dva zvony zasvěcené sv. Marii a sv. Janu Nepomuckému, kterým Plzeňané láskyplně přezdívají "Jeníček" a "Mařenka", krátce před vyzdvižením do věže katedrály svatého Bartoloměje. | Foto: Tomáš Kosa

Za války odvezli všechny tři zvony okupanti. Dva se vrátily, třetí nejmenší ale bohužel ne. Radnice proto nechala za zhruba milion korun vyrobit nový tak, aby všechny tři zvony vytvořily potřebný akord. Vyrobil ho známý zvonař Petr Rudolf Manoušek.

Autory původních zvonů byli dva mistři - Stanislav a Egidius, ten vytvořil největší z nich.

„Ten je z roku 1477 a váží 1805 kilogramů, takže to drobeček zrovna není. Menší je z roku 1550 a váží 425 kilogramů,“ říká o původních dochovaných zvonech Manoušek.

Nový – nejmenší zvon - odbije každé poledne po dobu tří minut. Dva starší bude zvoník rozhoupávat vždy při slavnostních příležitostech.

„Vždycky říkám, že pokud člověk zvonu neublíží, tak má zvon šanci se dožít tisíc let, možná i déle. Po 150 letech se nesmí zapomenout zvon pootočit,“ dodává o životnosti zvonů Manoušek.

Kromě zvonů opravuje město i samotný kostel.

Radek Duchoň, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme