Zaměstnancům městského úřadu v Úpici vyhrožovali klienti, město pořídilo kameru

Zaměstnanci celé řady městských úřadů se shodují, že agresivita klientů stoupá a situace je tak vážná. Někde problém zatím neřešili, jinde úředníky hlídá ochranka a v Úpici na Trutnovsku nově pořídili bezpečnostní kameru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamerový systém, kamera

Kamerový systém, kamera | Foto: Filip Jandourek

„Chodí sem klienti, kteří jsou agresivní. Nadávají a vyhrožují nám, že si na nás počkají a pak uvidíme. Nebo že zavolají svoji rodinu a pak uvidíme. A opravdu ten strach zažíváme. Bojíme se, večer vyjdeme ven a něco se nám stane,“ vysvětluje vedoucí Sociálně správního odboru městského úřadu v Úpici Jindra Pavlišová, proč zažádala o kamerový systém.

Vedení města jí vyhovělo a přepážku tak nově hlídá kamera. Ta je podle tajemnice Šárky Bušinské zaregistrovaná na Úřadu pro ochranu osobních údajů:

Přehrát

00:00 / 00:00

O kamerové ochraně zaměstnanců úřadů před agresivními klienty informoval redaktor Václav Plecháček

„Souhlasy zaměstnanců máme podepsané. Informace o tom, že kameru na odboru máme, je vyvěšena na stránkách města. Souhlas klientů a návštěvníků odboru není Úřadem pro ochranu osobních údajů vyžadován.“

Problém s agresivními lidmi mají i v dalších městech. Například v nedalekém Trutnově chrání bezpečnost zaměstnanců úřadu speciální tlačítka.

„To červené budu mačkat a dovolám se rovnou dolů na městskou policii, která sem okamžitě přiběhne. Je to záležitost třech minut, možná i dřív,“ popisuje Hana Balcarová z odboru sociálních věcí na městském úřadu v Trutnově.

Podobný systém mají třeba v Broumově, na pult centrální ochrany městské policie jsou napojené kanceláře, kde se pracuje s penězi.

Magistrát v Hradci Králové je pod dohledem kamer a na pořádek dohlíží i strážník městské policie. Ten podle mluvčí města Magdalény Vlčkové zasahuje několikrát měsíčně:

„Je to zejména při přestupkových sporech, kdy spolu například dva sousedé řeší nějaký problém a jeden z nich si dovolí jak na úředníka, tak i na ostatní. Pak tam strážník plní svoje povinnosti. Je dobře, že tu je.“

Cestou kamer nebo ostrahy se možná časem vydají i další města. Situace se totiž podle úředníků stále zhoršuje.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme