V aleji na Svatý Kopeček se stále bourá. Nepomáhá snížená rychlost, ani výstražné šipky

V aleji na Svatý Kopeček u Olomouce nefunguje žádné bezpečnostní opatření. Řidiči doporučené snížení rychlosti nebo výstražné šipky ignorují a často bourají. Podle policistů za nehody v tomto úseku může ve většině případů vysoká rychlost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazilika na Svatém Kopečku

Bazilika na Svatém Kopečku | Foto: Miroslav Kobza

Vážných zranění a zničených aut na cestě z Olomouce do Samotišek letos přibývá. Podle dopravního experta Miroslava Charouze ale muže dojít ještě k většímu neštěstí. Kousek od silnice je totiž hojně využívaná cyklostezka.

„Naposledy jsem tam viděl přeražený strom a auto v příkopě. Stromy skutečně padají na cyklostezku. Pokud by se tam auto nabouralo v době, kdy se po stezce pohybují lidé, tak to může být obrovská tragédie. Mezi odborníky jsem se snažil prosadit, abychom měli souhlasný názor, že by se tam dala svodidla,“ říká Charouz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopravních nehodách v aleji na Svatý Kopeček informoval redaktor Ivo Opletal

S tím ale dlouhodobě nesouhlasí památkáři.

„Osazení svodidel je řešení, které má natolik významný dopad do vizuální stránky památkové aleje, že to je pro její hodnotu nepřijatelné. Hledat by se měla jiná dopravní řešení, která by mohla snížit počet nehod,“ myslí si ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu František Chupík.

O stromořadí se stará město, které nechalo v roce 1999 vysadit novou alej. Mnoho stromků ale už od té doby přerazili šoféři při nehodách. Město tak musí vynaložit ročně desetitisíce na výsadbu nových. Jen letos tam policisté vyšetřovali sedm nehod. Dvě z nich před několika dny.

„Velkou příčinou nehod je nerespektování rychlosti, takzvaná nepřiměřená rychlost, kdy řidiči nepřizpůsobí jízdu svým schopnostem, stavu a povaze vozovky,“ dodává mluvčí policie Marta Vlachová.

Za poslední roky zemřelo v aleji osm lidí.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme