Piloti Lufthansy jdou do stávky, z Frankfurtu nevzlétnou žádné dálkové linky

Piloti Lufthansy vyhlásili další stávku. V úterý by od 8 do 23 hodin neměl odstartovat žádný dálkový let Lufthansy z Frankfurtu. Piloti se po vedení společnosti dožadují lepších podmínek při odchodu do důchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa, stávka

Lufthansa, stávka | Zdroj: Reuters

Piloti se rozhodli nevzlétnout se stroji Airbus A380, Boeing B747, Airbus A330 a Airbus A340 z letiště ve Frankfurtu.

Mělo by tak jít o veškeré dálkové lety. Rozhodly o tom odbory pilotů Vereiningung Cockpit. Vedení Lufthansy se zatím k vyhlášení stávky nevyjádřilo.

Piloti se s vedením Lufthansy dlouhodobě přou o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod.

Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let; zdůvodňuje to tím, že si kvůli silné konkurenci nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Lufthansa se snaží ušetřit i na jiných místech - uvažuje například o tom, že si pro dálkové lety bude najímat piloty zvenčí.

Piloti to považují za porušení dlouholetých podnikových zvyklostí. Management v tom naopak vidí možnost rozšíření sítě destinací a snížení nákladů.

Jde v pořadí už o pátou vlnu stávek. Piloti při nich dosud znemožnili přes čtyři tisíce letů. Stávky se dotkly statisíců cestujících.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme