Zelný rynk na sobotu 4. října

29. září 2014

Program literárně-publicistického magazínu Českého rozhlasu Brno na následující sobotu.

Magazín Zelný rynk přinese fejeton básníka a literárního vědce Petra Hrušky, nazvaný Hřbety. Z pouhého názvu není na první pohled zřejmé, že jde o hřbety - knih. Fejeton je totiž věnován (nejenom) knihovnám.

Petr Hruška jej přečetl na literárním večeru, který doprovázel otevření nové brněnské knihovny, které se říká CVIDOS. Rozklíčovaná zkratka znamená Centrum výzkumných institutů a doktorských studií. Jednodušeji ale můžeme říct, že je to prostě nová knihovna na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně na Poříčí. Patronem knihovny se stal brněnský básník Vít Slíva. Zajímavé je i to, že současně s knihovnou je budována sbírka výtvarných děl - a o tom zase v Zelném rynku promluví Petr Kamenický.

Četba z románu Martina Reinera Básník pokračuje pátou částí, nazvanou Nemysli si, že tě zradím. Pro rozhlas připravil Ludvík Němec, v režii Zdeňka Kozáka účinkuje Vladimír Krátký.

V závěru pořadu si pak připomeneme osobnost a tvorbu uměleckého fotografa Daniela Reynka - syna básníka a výtvarníka Bohuslava Reynka a básnířky Suzanne Renaud. Zemřel v Petrkově ve věku 86 let v noci na úterý 23. září.

Spustit audio