Obyvatelé Holic a okolí by se měli v příštím roce dočkat kvalitnější pitné vody

Na Holicku by se měla zlepšit kvalita vody, okrajové části už navíc v parných dnech nebudou na suchu. Vodovody a kanalizace Pardubice totiž začaly budovat nové propojení vodovodních řadů. Téměř 20 kilometrů potrubí a čtyři přečerpávací stanice vyjdou na více než 200 miliónů korun. Část z toho zaplatí Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní komplikace v Děčíně kvůli opravám vodovodů a kanalizace

Dopravní komplikace v Děčíně kvůli opravám vodovodů a kanalizace | Foto: Iva Zítková | Zdroj: Český rozhlas

Nová vodovodní síť na Holicku a Pardubicku by měla být hotová v září příštího roku. Stavba byla zahájena symbolickým poklepáním základního kamene.

„Jedná se o skupinový vodovod Holicko, což je soustava přívodních řadů, která zlepší zásobování oblasti Holicka pitnou vodou,“ potvrzuje Vítězslav Dyntar, náměstek ředitele Vodovodů a kanalizací Pardubice.

Starosta Holic během slavnostního zahájení stavby zavzpomínal, jak za jeho mládí v bytovce v létě netekla voda, protože jí zkrátka nebylo dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zásobování Holicka pitnou vodou by se mělo už příští rok zlepšit. Staví se nové vodovody

„Nastávají zřídka případy, kdy je nutno některé okrajové části obcí, kde nejsou zokruhovány vodovodní řady, ve výjimečných případech zásobovat pitnou vodou, ale tento problém by měl být odstraněn realizací tohoto projektu,“ říká Dyntar.

Výrobní náměstek vodovodů a kanalizací Zdeněk Janeba připomíná, že na Holicku není příliš kvalitní voda a navíc je jí málo. Zatímco třeba na Přeloučsku mají bohaté hlubinné zdroje, na Holicku jímají dešťovou vodu.

„Obvykle je to mělká voda, nachází se pod povrchem do sedmi až osmi metrů. Voda, kterou sem přivádíme, je z větších hloubek, výrazně tvrdší a lepší kvality,“ vysvětluje. Propojení se ale nestaví jen kvůli nedostatku kvalitní vody.

„Další důvod, proč se to buduje, je vyšší zabezpečenost. To znamená, že propojujeme jednotlivé vodovody, takže když se někde zhorší kvalita nebo je malá kapacita zdrojů, tak sem můžeme načerpat vodu z centrálního zdroje,“ dodává Janeba.


Zvětšit mapu

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme