Rozsudek v kauze expolicisty Tofla padne v říjnu, obžaloba navrhuje 20 let

Rozsudek v kauze vraždy bývalého policisty Michala Tofla, který na jižní Moravě zřejmě vedl gang vyděračů, vynese Krajský soud v Brně 13. října. Státní zástupkyně Vladimíra Novotná navrhuje pro obžalované Radka Sobotku a Tomáše Trkana trest okolo 20 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud, Brno

Krajský soud, Brno | Foto: Eva Odstrčilová

Krajský soud v Brně dnes pokračoval v projednávání případu nájemné vraždy bývalého policisty Michala Tofla.

Údajného šéfa takzvaného Toflova gangu zastřelili před čtyřmi lety několika ranami ze samopalu, když se autem vracel domů. Loni v říjnu za to byli odsouzeni Radek Sobotka a Tomáš Trkan na 19 let do vězení. Vrchní soud v Olomouci verdikt zrušil a nařídil nové projednání.

Dnes u krajského soudu vypovídal jen jeden svědek – nájemce rybníka, kam podle tvrzení Radka Sobotky měli oba obžalovaní po činu hodit vražednou zbraň. Ta se ale nikdy nenašla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokračování projednávání kauzy Toflova gangu u Krajského soudu v Brně sleduje redaktorka Vlasta Gajdošíková

Sobotka se pokoušel vysvětlit rozpory ve svých výpovědích. Další názory na dokazování soudkyně Jaroslava Bartošová zamítla. Poté už zazněly závěrečné řeči.

Státní zástupkyně navrhla pro Sobotku a Trkana trest při horní hranici trestní sazby – až 20 let vězení. Výpověď Radka Sobotky považuje za zcela účelovou. Chce, aby byl soudem uznán jako přímý pachatel. Tedy ten, který nakonec na auto Michala Tofla vlastnoručně střílel.

Trkanův advokát Roman Štefl upozornil na to, že u jeho klienta se prý neprokázal zjištný motiv činu. A proto by měl podle něj dostat mírnější trest.

Advokátka Sobotky Zuzana Pechtorová navrhuje uznat Sobotku vinným v rozsahu jeho doznání. On sám totiž tvrdí, že vraždit nechtěl. Jeho úkolem bylo jen pro výstrahu Toflovo auto rozstřílet.

Vraždu si zřejmě objednal Bezděkovský

Sobotka s Trkanem byli ale pouze vykonavatelé nájemné vraždy. Tu si zřejmě objednal podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, který měl s Toflem obchodní a nejspíš i osobní spory.

Jestli si ale Bezděkovský objednal vraždu, nebo jen střelbu na auto, se už s naprostou jistotou nedozvíme, protože se oběsil ve vězení, kde byl za jiný trestný čin.

Právě vyšetřování Toflovy vraždy vedlo k odhalení skupiny vyděračů, označované jako Toflův gang.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme