Cena Václava Havla za lidská práva putuje do Ázerbájdžánu

Cenu Václava Havla za lidská práva pro rok 2014 získal ázerbájdžánský obhájce lidských práv Anar Mammadli. Ocenění převzal jeho otec, Anar byl totiž kvůli svým aktivitám letos v květnu odsouzen na pět a půl roku do vězení. Vítěze vyhlásili na Parlamentním shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anar Mammadli - Laureát Ceny Václava Havla za lidská práva 2014

Anar Mammadli - Laureát Ceny Václava Havla za lidská práva 2014 | Foto: Knihovna Václava Havla

Anar Mammadli je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na nezávislé pozorování voleb v Ázerbájdžánu. Jeho Centrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) fungovalo od roku 2001.

„Anar Mammadli rozhodně není žádným nováčkem ve veřejném životě v Ázerbajdžánské republiky, působil dlouho jako novinář a jako veřejný občanský aktivista. V současnosti představuje patrně nejvýznamnějšího vězně svědomí v Ázerbajdžánu,“ připomíná politolog z Univerzity Karlovy Jan Šír.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost ázerbajdžánského disidenta Anara Mammadliho, kterému byla udělena Cena Václava Havla, přiblížil politolog Jan Šír

Loni v prosinci byl totiž Anar zatčen. Obvinili ho z údajného krácení daní, nelegálních obchodních aktivit a zneužití monitorovací organizace k falšování výsledků voleb. Podle pozorovatelů byl proces vykonstruovaný.

Anar Mammadli se narodil v roce 1978 v ázerbajdžánském Jevlachu. Původně studoval jazyky. Veřejně se začal angažovat již v 19 letech, o dva roky později založil Centrum pro monitoring voleb, později zakázané.

Aktivista byl spolu se dvěma spolupracovníky zadržen jen několik týdnů po prezidentských volbách v Ázerbájdžánu. Ty podle oficiálních údajů vyhrála dosavadní hlava státu Ilham Alijev, výsledky ale EMDS zpochybnilo.

„Rád bych vám jeho jménem poděkoval a vyjádřil vděčnost za udělení této ceny,“ uvedl dnes ve Štrasburku Anarův otec. Doufá prý, že ocenění dodá morální sílu jeho synovi i ostatním politickým vězňům v Ázerbájdžánu.

Mammadli získá kromě trofeje a diplomu odměnu 60 tisíc eur, tedy zhruba 1,7 milionu korun. Cenu uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Loni si ji odnesl běloruský disident Ales Bjaljacki, který byl v té době ve své zemi rovněž vězněn a na svobodu se dostal teprve nedávno.

Havlovu cenu mohou dostat jednotlivci, nevládní organizace či jiné instituce usilující o dodržování lidských práv. Ocenění má ambici být v evropském měřítku srovnatelné se Sacharovovou cenou, kterou už více než 20 let uděluje Evropský parlament.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme