Blues bez mystifikací

6. říjen 2014

I když dnešní posluchač chápe blues jako dvanáctitaktové schéma, které zazpívá či zahraje i školák, kniha Co je blues odkrývá ty skrytější rysy. Například, že akrobatické kousky s kytarou nejsou vynálezem Jimi Hendrixe, ale o desetiletí předtím je praktikovali bluesoví klasici Charlie Patton či T-Bone Walker. Více se o knize i o klasickém blues dozvíte v Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 6. října. A proběhne i soutěž o tři výtisky.

Autorem knihy je přední americký specialista a též bluesový kytarista Elijah Wald, mimo jiné spoluautor knihy The Mayor of MacDougal Street, která inspirovala nedávný film o počátcích newyorského folku, V nitru Llewyna Davise. O největším z bluesových průkopníků Robertu Johnsonovi, který inspiroval Erica Claptona i Rolling Stones, Elijah Wald píše: "Johnsonovo skladatelské umění, brilantní práce s kytarou a temně jímavé vokály ještě umocňovaly legendy o tom, jak Johnson na jedné venkovské křižovatce prodal duši ďáblu a jak ho nakonec zabil jakýsi žárlivý manžel."

I když v bluesové literatuře převažují akademické studie, Elijah Wald vás zavede do zcela nového světa. Mistrně vybraná data z historie střídají překvapivá srovnání z nedávné minulosti, staří bluesmani si na stránkách podávají ruce se současnými postavami jazzu či popu. Dočtete se, jak Bill Haley původně pikantní text bluesové skladby Shake Rattle and Roll zcenzuroval, aby měl větší šance u tehdejšího úzkoprsého bílého publika. Kniha vám pomůže zpětně narovnat perspektivu poněkud zkreslenou intelektuální českou interpretací blues a nasměrovat ji zpět k syrovým, věcným i často ryze živočišným eufemismům. Text doprovázejí dobře vybrané černobílé ilustrace, knihu vydalo Centrum pro studium demokracie a kultury.

03217056.jpeg

Podívejte se na jedno historické setkání, Rolling Stones a bluesman Howlin' Wolf [1919-1976] společně na podiu roku 1965.

Zde je další citace z knihy: "Představa, že blues je v podstatě zhudebněný nářek vycházející z hloubi srdce, není bezproblémová, ať už se jí v historii přitakávalo sebevíc. Z americké bluesové tradice totiž vedle děl patřících k té nejdojemnější, nejvíce očišťující hudbě na zemi vzešly i tisíce veselých písniček pro zábavu a oddechová taneční hudba. (…)

Dalším běžným způsobem, jak definovat blues, je vymezit je jako tradici, v níž se uplatňuje celá řada tonálních a rytmických postupů pocházejících ze západní Afriky. Mnoho bluesových melodií, pokud je vůbec lze zaznamenat v evropské notaci, je postaveno na pentatonické, pětitónové „bluesové stupnici“, kterou často využívají západoafričtí umělci a již tvoří prima, malá tercie, kvarta, kvinta a malá septima evropské stupnice – zejména malá tercie a malá septima patří k takzvaným „blue tónům“. I zde se, tak jako vždy, když se snažíme pomocí formální evropské terminologie popsat neevropské styly, jedná o zjednodušení: každý dobrý bluesový zpěvák pracuje s širokou škálou mikrotónů, mezi nimiž se pohybuje se svobodou a lehkostí v západní notaci nezachytitelnou. Řada nejoblíbenějších bluesových nástrojů – slide kytara, foukací harmonika, saxofon a standardní kytara, jak na ni hrají virtuosové jako Lonnie Johnson a B. B. King schopní „vytahovat“ tóny – dostává přednost právě proto, že na ně lze hrát takové „mezitóny“."

03217055.jpeg

Muddy Waters [1913-1983], zpěvák a kytarista, díky němuž blues objevily bělošské rockové kapely, v nahrávce necelých 40 let staré: Dortmund, 29/10/1976

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.