V EP začalo ‘grilování‘ nových eurokomisařů. Jourová přijde na řadu ve středu

V Evropském parlamentu (EP) v Bruselu začalo dnes ‘grilování‘ členů budoucí evropské komise. Navržení kandidáti na eurokomisaře musí tři hodiny odpovídat na dotazy poslanců z příslušných výborů. Nová česká eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová přijde na řadu ve středu odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Grilování navržených eurokomisařů nepatří podle odborníků k formalitám. Například Malťan Karmenu Vella, který se má ujmout portfolia životního prostředí, námořní problematiky a rybolovu, musel dnes vysvětlit, co si myslí o evropské legislativě ze 70. let, která se týká ochrany migrujících ptáků.

Podbných otázek je celá řada a na odpověď jsou jen dvě minuty. Kandidáti přitom mají jen pár týdnů na přípravu a proti nim sedí poslanci, kteří se konkrétnímu tématu věnují často už několikáté funkční období. Je tak na ‘grilovaném‘ kandidátovi, aby přesvědčil výbor, že svému portfoliu rozumí.

Ohrožení kandidáti

Takzvané grilování v minulosti už zapříčinilo výměnu některých kandidátů. Mezi ohrožené nyní patří například španělský kandidát, který má získat portfolio boje proti změnám klimatu a energetiky. Zeleným se nelíbí, že vůbec takovéto spojené portfolio vzniká. Navíc Miguel Arias Canete má podíl ve dvou ropných společnostech a pokud je neprodá, tak ho výbor pravděpodobně odmítne.

Na seznamu možných problematických komisařů se objevují i další jména. Jde o kandidáty z Británie, Slovinska, Maďarska a dokonce podle některých zdrojů jde v této souvislosti i o Věru Jourovou.

Je tedy možné, že ještě dojde v komisi ke změnám, ať už personálním nebo v rozdělení portfolií. Pro důvěru si půjde komise do parlamentu až na konci října.

Europoslancům na Věře Jourové vadí několik věcí. Už ta prvotní reakce, kdy vyjádřila zklamání z portfolia, se nesetkala s pochopením. Navíc v důsledku toho se začali někteří poslanci ptát, zda vůbec rozumí poměrně složitému portfoliu spravedlnosti, když se celý život věnuje regionálnímu rozvoji.

Spojení Jourové s Babišem

Ve středu bude Věra Jourová odpovídat na detailní otázky poslanců. Kromě toho ale bude pravděpodobně muset vysvětlovat svůj odmítavý postoj ke kvótám pro ženy, které teď bude mít na starosti.

Hrozí jí také otázky na její vztah s Andrejem Babišem. Nevládní organizace dohlížející na transparentnost a nezávislost politiky varují, že by ji mohl český ministr financí ale především významný podnikatel ovládat a zneužívat její postavení pro své soukromé zájmy. To jsou v evropském kontextu velmi závažná obvinění.

Vážné pochybnosti v této souvislosti vznesla před několika dny nevládní organizace Corporate Europe Observatory (CEO). Jourová na to tehdy reagovala tím, že ‘nerozumí, v čem by měl možný střet zájmů spočívat‘. Podezření označila za spekulace, které ji mrzí, a zdůraznila svou nezávislost.

Přímý přenos ze slyšení kandidátů na nové eurokomisaře můžete sledovat na stránkách Evropského parlamentu zde.

Evropská komise - obsazení | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme