Hemodialyzační středisko v Prachaticích teď léčí nejvíc pacientů ve své historii

Hemodialyzační středisko v Nemocnici Prachatice bilancuje 20 let provozu. Při této příležitosti uspořádalo den otevřených dveří. Odpoledne pak pozvalo odborníky na konferenci o novinkách v laboratorní diagnostice onemocnění ledvin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nemocnici v Roudnici nad Labem otevřeli nové dialyzační středisko

V nemocnici v Roudnici nad Labem otevřeli nové dialyzační středisko | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Dialýza v Prachaticích momentálně pomáhá největšímu počtu pacientů ve své historii – je jich 44.

„Za rok uděláme na deseti lůžkách okolo 4500 dialyzačních procedur. Máme deset míst, celkem 12 přístrojů a teď budeme pořizovat nové. Za dvacet let spolupráce s IKEMem se podařilo realizovat dvacet transplantací,“ shrnul ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Zájemci si dnes dopoledne prohlédli hemodialyzační středisko i nemocniční laboratoře. Každou půlhodinu se konaly komentované prohlídky, během kterých návštěvníci potkali i skutečné pacienty.

Přehrát

00:00 / 00:00

U příležitosti 20 let od zahájení provozu hemodialyzačního střediska přichystala prachatická nemocnice den otevřených dveří

Oddělení klinické biochemie a hematologie se mohlo pochlubit novou automatickou močovou linkou. Ta má zlepšit diagnostiku a onemocnění ledvin zachytit včas, aby pacienti nemuseli končit na dialýze.

„V biochemické laboratoři máme nový močový analyzátor, takže budeme pro veřejnost dělat v rámci dne otevřených dveří testy. Máme připravených 80 setů se speciálním močovým testem na odchycení nemocí ledvin,“ přiblížil Čarvaš. Spolupráce laboratoře a dialyzačního střediska při péči o pacienta je podle něj ukázková.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme