Evropská komise hrozí firmě Apple obviněním z daňových úniků

Společnosti Apple hrozí obvinění z toho, že protizákonně ušetřila velké částky na daních. Evropská komise zítra zahájí další krok ve vyšetřování zvláštních dohod, které Apple uzavřel s Irskem. Komise firmu podezírá, že díky nim na daních platila výrazně méně, než měla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple představil novou generaci chytrých telefonů iPhone a hodinky iWatch

Apple představil novou generaci chytrých telefonů iPhone a hodinky iWatch | Zdroj: Reuters

Apple tak možná bude muset doplatit miliardy eur. Firma ale od Evropské komise nejprve dostane čas na to, aby dohody s Irskem objasnila.

Dlouhá léta měla firma Apple s Irskem smlouvy o placení daní, na základě kterých v praxi odváděla daň ve výši necelých dvou procent.

Komise prošetřuje, jestli takové dohody nebyly protizákonné a jestli společnost Apple jejich prostřednictvím nedostala od Irska nepovolenou státní pomoc.

Evropská komise ovšem odmítla informace, že se chystá Apple obvinit už nyní. Pokud by případ nakonec dopadl v neprospěch firmy, musela by daně zpětně doplatit.

Přesná částka není jasná, téměř určitě by se ale jednalo o mnoho miliard eur. Komise kvůli podobným podezřením prošetřuje i Starbucks a finanční větev firmy Fiat.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme