Rittig kvůli kauze Oleo Chemical zvažuje právní kroky proti žalobcům

Lobbista Ivo Rittig se bude zřejmě bránit v kauze údajného tunelování firmy Oleo Chemical. Rittigova advokátka proti obvinění svého klienta podala stížnost a zvažuje další kroky proti postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze. Obrátí se možná i na ministryni spravedlnosti. Samotného lobbistu už letos policisté zadrželi po třetí. V cele a na výsleších strávil dohromady zhruba třicet šest hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Rittig

Ivo Rittig | Zdroj: ČTK

„Můžeme požádat třeba ministryni spravedlnosti, aby posoudila nebo vyhodnotila postup vedení Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ řekla ČRo Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová.

„Můžeme podat nějaký návrh na posouzení tohoto případu a můžeme se také obrátit na nejvyššího státního zástupce, který vykonává dohled nad Vrchním státním zastupitelstvím v Praze,“ naznačila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lobbista Ivo Rittig nesouhlasí s postupem žalobců v kauze Oleo Chemical. Zvažuje právní kroky. Případ sleduje redaktor Jaroslav Gavenda

Vrchní státní zastupitelství v Praze už případ nechce komentovat. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Českému rozhlasu napsala sms zprávu, že žádné další informace v tomto stádiu řízení podávat nemůže a nebude.

Komentovala ale rozhodnutí libereckého soudu, který do vazby neposlal nikoho z obviněných. „Jedná se o odlišný názor soudu, my ho ale musíme respektovat. Přestože nám spudní verdikt může zkomplikovat vyšetřování, budeme se ho snažit ukončit, co nejdříve tak, aby mohlo být ve věci meritorně rozhodnuto,“ přiblížila.

Trestní oznámení proti policii a státnímu zastupitelství v jiné kauze

Kauza Oleo Chemical není první případ, kdy Ivo Rittig nesouhlasí s postupem Vrchní státního zastupitelství v Praze. Nespokojený s prací vrchních žalobců byl lobbista i v kauze jízdenek pro pražskou MHD, kde je také obviněný.

Tehdy podal podle advokátky Oboňové trestní oznámení proti policii a státnímu zastupitelství. Jak ale Radiožurnálu řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý, Rittig neuspěl.

„Státní zástupce odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství vykonal dohled nad postupem Vrchního státního zastupitelství v Praze a dospěl k závěru, že skutečnosti v něm namítané nejsou důvodné.“ přiblížil Malý.

I tehdy policie zadržela lobbistu, do vazby ho soud ale neposlal.

S Monakem má Česko úmluvu o vydání osob

Ivo Rittig má u sebe pas, takže se může zdržovat i v Monaku, kde má trvalé bydliště. Knížectví sice není členem Evropské unie, má ale s Českem podepsanou Evropskou úmluvu o vydání trestně stíhaných osob.

Advokátka Oboňová navíc řekla, že lobbista Rittig se nebude vyhýbat spolupráce při vyšetřování, a že kvůli tomu bude do Česka jezdit.

Policie v kauze Oleo Chemical podezírá deset obviněných včetně Ivo Rittiga z praní špinavých peněz, krácení daně nebo porušení povinností při správě cizího majetku. Obvinění údajně z firmy Oleo Chemical vyváděli peníze a dále je převáděli, aby zamaskovali jejich pravý původ.

Na žádného z obviněných v kauze v neděli liberecký okresní soud ale vazbu neuvalil. Pražské vrchní státní zastupitelství ji původně navrhlo pro pět obviněných, jeden z návrhů státní zástupce stáhl.

bre, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme