Velkým výlovem začaly práce na obnově rybníku Marvánek v Říčanech u Prahy

Zanesený rybník Marvánek v Říčanech u Prahy se dočká obnovy. Město na ní získalo evropskou dotaci ve výši 9 milionů korun. Projekt začal v sobotu velkým výlovem ryb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Rožmberka

Výlov Rožmberka | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Výlov bude trvat několik dní a pak bude na řadě odbahnění zaneseného rybníku. Je potřeba vytěžit čtyři a půl tisíce kubíků sedimentu. Následně se bude opravovat výpusť a hráz, a na závěr chce město vybudovat písčité pláže.

Město pro výlov rybníka zvolilo konec září kvůli zde žijícím skokanům zeleným, kteří v říjnu už zazimovávají, a pozdější stavební práce by je zabily. Takhle vodohospodáři předpokládají, že se skokan zelený z vypuštěného rybníku přesune na jiné rybníky v okolí a tam zazimuje.

Písčité pláže byly u Marvánku už za první republiky. Sice nebyly tak oblíbené jako třeba nedaleký Jureček, kam moc rád jezdil herec Oldřich Nový, nebo po válce básník Vítězslav Nezval. Nicméně i na Marvánek se chodily koupat stovky lidí a při jeho otevření, v roce 1937 jich dorazily snad čtyři tisíce.

Práce na rybníku by měly být hotové do konce července příštího roku. Hned po kolaudaci staveb se rybník zase napustí, takže během příštího podzimu by už měl být zase plný vody.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme