Protesty v Hongkongu pokračují, jejich symbolem se staly deštníky

Tisíce obyvatel Hongkongu zůstávají v ulicích a požadují svobodné volby. Protestující zablokovali také finanční a vládní čtvrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce demonstrantů v Hongkongu zablokovaly hlavní dopravní tepny ve městě

Tisíce demonstrantů v Hongkongu zablokovaly hlavní dopravní tepny ve městě | Zdroj: Reuters

Reagují tím na zásah pořádkových sil, které proti nim použily pepřový sprej a slzný plyn. Právě proti použití slzného plynu se v této bývalé britské kolonii zvedla vlna nevole. Sílí také hlasy požadující odstoupení současného šéfa tohoto zvláštního administrativního regionu Číny.

Symbolem odporu se pak staly deštníky, kterými se protestující chtějí chránit i proti pepřovému spreji a které v nadsázce označují za zbraň hromadné obstrukce.

Policie přesto zásah obhajuje. „Důrazně odsuzujeme násilí ze strany některých demonstrantů, které vedlo ke zranění. Použité prostředky považujeme za adekvátní", uvedl její zástupce.

Podporu demonstrantům už vyjádřili lidé v dalších zemích včetně Austrálie nebo Francie. Demonstrace na druhou stranu odsoudila Čína, která zároveň varovala Spojené státy a další země, aby se v souvislosti s děním v Hongkongu nevměšovaly do jejích vnitřních záležitostí.

Peking zároveň všechny informace o protestech v Hongkongu přísně cenzuruje a zablokoval také aplikaci Instagram umožňující sdílení fotografií.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme