Moskva viní Kyjev z údajné genocidy ruskojazyčného obyvatelstva

Rusko začalo vyšetřovat údajnou genocidu ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině. Dopustit se jí podle mluvčího ruských vyšetřovatelů, který se vyjádřil pro agenturu Interfax, měli lidé z nejvyššího politického a vojenského vedení v Kyjevě. Ti údajně vydali rozkazy k úplnému vyhlazení rusky mluvících občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařka Olga ukázala Vítu Pohankovi v Doněcku jizvy války

Lékařka Olga ukázala Vítu Pohankovi v Doněcku jizvy války | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem ruského podezření jsou masové hroby, které povstalci údajně nacházejí na území, kde pět měsíců bojovali s ukrajinskou armádou.

Podle Moskvy Kyjev zavinil smrt nejméně dvou a půl tisíce lidí, kteří zemřeli proto, že ukrajinská armáda bezohledně používala raketomety a další těžké zbraně.

Podle Ruska tak vedení ukrajinské armády porušilo mezinárodní právo. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Západ, že to záměrně přehlížel.

"Rozsah této hrozivé humanitární katastrofy, kterou vyprovokovala ukrajinská armáda na jihovýchodě země, byl záměrně podceňován. S objevením masových hrobů teď vyplouvají na povrch další děsivá fakta," prohlásil Lavrov.

Ukrajinské úřady na prohlášení ruských vyšetřovatelů zatím nereagovaly. Nicméně podle některých svědků, které citovala například televizní stanice CNN, nejméně jeden z masových hrobů vykopali proruští separatisté.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme