Policisté zasahují na úřadech v Olomouci, Zlíně a Přerově. Sbírají důkazy o zakázkách

Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality od rána zasahují na několika desítkách míst v Olomouckém a Zlínském kraji. Sbírají dokumenty k projektům spolufinancovaným z evropských peněz. Detektivové jsou na radnicích v Olomouci, Přerově a Zlíně i na olomouckém a zlínském krajském úřadě. Pro důkazy si přišli také do olomoucké firmy Tesco SW.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protikorupční policie zasahuje v České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP)

Protikorupční policie zasahuje v České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) | Foto: Filip Jandourek

Případ dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství. Podle žalobce Petra Šeredy má akce celostátní charakter a policisté při ní zajišťují důkazní materiál.

„Probíhají prohlídky na území celé republiky, přičemž nebyla žádná osoba obviněna. Jedná se pouze o zajištění důkazních materiálů,“ uvedl Šereda.

Do budovy radnice v Olomouci přišli policisté hned ráno, nyní jsou v kancelářích odboru informatiky v nové budově olomouckého magistrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na radnici v Olomouci zasahují od rána policisté. Podrobnosti zjišťuje reportérka Blanka Mazalová

„Policie si vyžádala počítače některých zaměstnanců. Pochopitelně zamezila přístup k těmto počítačům, zřejmě přehrávají nějaká data,“ řekl Českému rozhlasu tajemník radnice Jan Večeř.

Zasahující detektivové požádali o spolupráci primátora Martina Majora (ODS) a navštívili i jeho náměstka Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL), který má na starosti projekty dotované z evropských fondů.

Podle mluvčí radnice Radky Štědré si policisté vyžádali dokumentaci k běžícím a chystaným projektům dotovaným z Integrovaného operačního programu. Vedení města o žádném pochybení neví, dodala Štědrá.

Policie zasahuje kromě Olomouce také na radnicích v Přerově a Zlíně a na olomouckém i zlínském krajském úřadě.

„Na ředitele krajského úřadu se dnes ráno obrátila protikorupční policie se žádostí o součinnost ve věci, kterou nyní nemůžeme blíže specifikovat. Policii zajímaly počítače,“ potvrdila mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Detektivy zajímají zakázy z oblasti IT

Ve Zlíně podle mluvčího tamní radnice Zdeňka Dvořáka kriminalisté sbírali důkazy o zakázkách z oblasti výpočetních technologií od roku 2009.

„Požadovali některé dokumenty, ty v současné době mají a těmito dokumenty se zabývají. K žádnému obvinění jakéhokoli představitele magistrátu, ať voleného, či zaměstnance, nedošlo,“ upřesnil Dvořák.

O dvě zakázky v hodnotě kolem 90 milionů korun se detektivové zajímají na přerovském magistrátu. Podle tajemníka Jiřího Bakalíka jde o již dokončené projekty technologického centra a modernizace informačního systému.

Dalším z míst, kde policisté zasahují, je sídlo olomoucké firmy Tesco SW. Tu spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík, bratr senátora Martina Tesaříka (ČSSD).

„Společnost Tesco SW dnes vyhověla žádosti policie a poskytla materiály, které jsou důležité pro vyšetřovatele v souvislosti se současnou kauzou,“ řekl mluvčí firmy Tomáš Jelínek.

Celkem protikorupční policie provádí 40 prohlídek. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej probíhající zásah potvrdil, odmítl však uvést podrobnosti.

„K této věci mohu sdělit, že kriminalisté našeho útvaru dnešního dne provádějí úkony trestního řízení. Tyto úkony dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ řekl Ibehej.

Důvody zásahu nechce blíže komentovat ani olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Blanka Mazalová, Radoslava Kvasničková, Jana Zemková, Pavel Sedláček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme