Vzpomínka na Petra Skoumala

2. říjen 2014

Ve svém středečně-čtvrtečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl originální zpěvák, herec, textař a básník Jan Vodňanský, do roku 1981 nerozlučná polovina dnes už legendární dvojice Vodňanský-Skoumal. Nejen jeho, ale nás všechny, zaskočila zpráva, že skladatel, textař, zpěvák, instrumentalista, tvůrce filmové, divadelní, televizní a rockové hudby Petr Skoumal v neděli 29. září ve věku 76 let zemřel.

Jan Vodňanský (1941) byl už letos jednou hostem středečního Nočního proudu, konkrétně 9. dubna tohoto roku, kdy se v Činoherním klubu chystalo obnovené představení pásma dvojice Vodňanský & Skoumal S úsměvem idiota. A všichni aktéři si tehdy po úspěšném představení slíbili, že za pět let se v Činoherním klubu sejdou znovu, až bude představení slavit kulatou půl stovku. Leč člověk míní, ale neúprosný Osud mění.

Petr Skoumal, o jehož nemoci věděli jen ti nejbližší, se na vlastně nedávném představení v Činoherním klubu cítil - z pohledu diváka - jako ryba ve vodě (aplaudoval jsem mu z první řady), ale všechno bylo zřejmě jinak.

Čtěte také

Seznámení

Jan Vodňanský se s Petrem Skoumalem seznámil v roce 1963 a vytvořili autorskou a interpretační dvojici. Vrcholem jejich tvorby byla společná autorská představení v pražském Činoherním klubu na přelomu 60. a 70. let (S úsměvem idiota, S úsměvem donkichota, Hurá na Bastilu, Králíci pokusný).

Rozpad dvojice

S Petrem Skoumalem vystupovali nejprve v menzách a studentských klubech a po trimfální jízdě v Činoherním klubu došlo "k řízenému“ rozpadu dvojice Vodňanský-Skoumal. Přesto se však širší veřejnost tu a tam s jejich tvorbou setkala - například v polovině 80. let se písničku Jak mi dupou králíci podařilo propašovat do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku.

Obnovení spolupráce

Po listopadu 1989 Jan Vodňanský obnovil spolupráci s Petrem Skoumalem. V pondělí 19. května tohoto roku se od 19:30 (přesně na den i hodinu od premiéry před pětačtyřiceti lety) odehrálo v pražském Činoherním klubu unikátní představení pásma S úsměvem idiota, což je výběr písní, situačních koláží, říkadel a improvizací dvojice Vodňanský-Skoumal.

Není bez zajímavosti, že v hudebním triu Petra Skoumala zasedl k bicí soupravě dnes světově proslulý karikaturista a grafik (ale také hudebník) Jiří Slíva, tedy stejně jako před oněmi pětačtyřiceti lety (tehdy byl ovšem studentem Vysoké školy ekonomické).

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.