Byla to nejšťastnější hodina mého politického života, vzpomínal Genscher na události před 25 lety

Na zahradě německého velvyslanectví v Praze si dnes bývalí východoněmečtí uprchlíci připomněli události zpřed 25 let. V září 1989 byla ambasáda tehdejšího západního Německa plná uprchlíků z NDR. Jejich jediným přáním bylo dostat se na Západ. Tehdejší ministr zahraničí Hans Dientrich Genscher jim z balkonu Lobkowiczkého paláce řekl, že jejich cesta na svobodu je volná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher 30. září na balkoně německého velvyslanectví v Praze při oslavách 25. výročí vycestování tisíců uprchlíků z komunistické NDR

Někdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher 30. září na balkoně německého velvyslanectví v Praze při oslavách 25. výročí vycestování tisíců uprchlíků z komunistické NDR | Zdroj: ČTK

„Byla to nejšťastnější hodina mého politického života,“ řekl bývalý ministr zahraničí Hans Dietrich Geschner, když zapózoval po 25 letech znovu na balkoně Lobkowiczkého paláce.

„Byl to pocit velkého zadostiučinění,“ prohlásil. Na zahradě německého velvyslanectví v Praze s ním hovořili i tehdejší uprchlíci, kteří s jásotem před 25 lety uvítali jeho nedořečenou větu, že jejich cesta do západního Německa je volná.

Na kapotě jednoho trabantu, který na nádvoří německé ambasády symbolicky stojí, například ležely německé noviny Bild, v ceně 60 feniků z roku 1989 a tam byla fotografie československého policisty, který strhával uprchlíka z plotu.

„Měli jsme tehdy strach. Měli jsme sice garance, že se na Západ dostaneme, dal nám je tady přímo Genscher, ale východoněmeckými politiky si nikdo nemohl být jist,“ řekl Českému rozhlasu jeden z bývalých východoněmeckých uprchlíků.

Na ambasádě slavili protagonisté, bývalí uprchlíci i politici. Vyhodnocovaly se například prameny k výzkumu tehdejších událostí a všechno zakončila slavnostní recepce.

Útěk východních němců z NDR přes Velvyslanectví NSR v Praze na západ | Foto: Český rozhlas

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme