Jourovou čeká 'grilování'. Představí se ve čtyřech výborech europarlamentu

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová se dnes bude tři hodiny zpovídat před Evropským parlamentem. Takzvané grilování nových eurokomisařů bývá pokaždé velmi náročné, protože europoslanci při něm detailně zkoumají kvality jednotlivých kandidátů. Ti, kteří selžou, se většinou eurokomisaři nestanou. Věra Jourová by měla mít v nové Evropské komisi na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jourová

Věra Jourová | Foto: Evropská komise

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si je jistý, že má k dispozici vítězný tým. Jenže dokud europoslanci novou komisi neschválí, nemají její členové nic jisté.

„Nebude to žádná formalita,“ varuje mluvčí europarlamentu Jaume Duch Guillot. A připomíná, že europoslanci si v minulosti vynutili odchod třeba Itala Rocca Buttioglioneho nebo Bulharky Rumjany Želevové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová v Ranním interview Radiožurnálu

Formálně sice parlament hlasuje o komisi jako celku, ne o jednotlivých kandidátech, zatím ale vždy uspěl s požadavkem na výměnu těch, kteří se mu nezdáli.

Určité nástrahy čekají i na Věru Jourovou. Poté, co se dozvěděla, jaké portfolio má mít v komisi na starosti, odpověděla: „Ano, to bylo zklamání.“ Teď už to tak ale podle svých slov necítí.

„Zklamaná jsem byla, protože jsem patřila k té šťastnější části lidstva, která měla ráda svou práci a svůj obor. A vím jistě, že dneska s odstupem už to vidím zcela jinak. Oblast justice, ochrany spotřebitele, genderu, to jsou tak široké a zajímavé oblasti, které se týkají každého z nás v Evropě,“ říká Jourová.

Poslanci kandidáty nešetří

Není tajemstvím, že Jourová se věnovala téměř výhradně regionální politice. Europoslanci se proto budou chtít přesvědčit, že si za pár týdnů nastudovala svěřené oblasti tak, aby mohla třeba vyjednávat se Spojenými státy o ochraně dat.

A to je téma, které je po odhaleních o amerických odposleších milionů Evropanů velmi citlivé.

V Evropském parlamentu Jourová určitě dostane i otázky na ministra financí a svého stranického kolegu Andreje Babiše.

Bruselský týdeník European Voice, který většina europoslanců čte, ho nazval oligarchou a napsal o něm, že je v největším střetu zájmů, jaký Česko zažilo od roku 1989.

Evropská komise - obsazení | Foto: Český rozhlas

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme