Poslat zbraně na Ukrajinu je snadné, zjistili polští novináři s kolegou z Radiožurnálu

Dostat zbraně na východní Ukrajinu není nijak těžké. Přišli na to autoři reportáže, kterou odvysílala polská televize TVN. Klíčovou roli v ní sehrál i reportér Českého rozhlasu-Radiožurnálu Janek Kroupa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z diskuse Novináři a aféry. Janek Kroupa

Z diskuse Novináři a aféry. Janek Kroupa | Foto: Jan Bohdal

Česko-polský tým investigativních novinářů se zaměřil na obchodníka se zbraněmi Andrzeje I. Ten o sobě sice tvrdí, že obchoduje jenom s legitimními vládami. Ale polští žurnalisté ho podezřívají, že pracuje pro každého, kdo dobře zaplatí.

Aby získali důkazy, že je ochotný zorganizovat dodávku zbraní i pro teroristy, spojili své síly s investigativním novinářem Jankem Kroupou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledku úsilí česko-polského týmu investigativních novinářů informoval zpravodaj Vít Pohanka

Kroupa se vydává za představitele mafie z východní Ukrajiny a s Andrzejem I. se schází v hotelu, kde domlouvají podrobnosti dodávky zbraní z Česka na východní Ukrajinu, včetně falešných dokumentů. Podle nich by náklad letěl do úplně jiné země.

Pro pořad Supervizjer, který reportáž uvedl, pracuje výkvět polské investigativní žurnalistiky. Věnuje se hlavně tématům korupce, justičních chyb, policejním skandálům a hospodářské kriminalitě.

Od roku 2000, kdy se začal vysílat, získal několikrát novinářská ocenění včetně titulů Grand Press, které jsou označované za polské Pulitzerovy ceny.

Kauzu nelegálního prodeje zbraní na východní Ukrajinu z českého pohledu připravuje reportér Janek Kroupa a jeho tým pro vysílání Radiožurnálu na čtvrtek.

Vít Pohanka, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme