Ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o 0,3 procenta, meziročně o 2,5 procenta

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně po revizi o 0,3 procenta a meziročně o 2,5 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Meziroční vývoj se oproti dřívějšímu odhadu mírně zhoršil a mezičtvrtletní zlepšil. Původně podle statistiků ekonomika rostla meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně stagnovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

K mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěly podle statistiků tvorba kapitálu, výdaje na konečnou spotřebu a saldo zahraničního obchodu.

Významnější růst zaznamenaly například výdaje na konečnou spotřebu domácností, které vzrostly o 0,9 procenta. Výdaje na tvorbu kapitálu se zvýšily o 1,9 procenta. Meziročně stouply výdaje u konečné spotřeby o 2,2 procenta a u tvorby kapitálu o 6,3 procenta.

Nynější čísla už jsou výsledkem nové metodiky. Revize národních účtů se provádí celoevropsky a nové evropské standardy vycházejí z celosvětového standardu SNA 2008.

Statistici poprvé zveřejní HDP spočítaný podle nové metodiky

Číst článek

Metodika zavádí nově například kapitalizaci výdajů na výzkum a vývoj, drobného majetku a vojenských výdajů. Dosud se tyto položky vykazovaly jako běžné náklady, zatímco podle nové metodiky jsou například výdaje na výzkum a vývoj brány jako budoucí ekonomický přínos.

ČSÚ zároveň využil nástup nové evropské metodiky i ke změně výpočtu nájemného do statistik k HDP.

HDP Česka - mezičtvrtletní srovnání (2011 - 2014) | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme