Baku se chystá na 1. Evropské hry, začít mají za 9 měsíců

Evropské olympijské výbory založily Evropské hry, které se poprvé uskuteční příští rok v červnu. Ve dvaceti sportech s hodně modifikovanými disciplínami se bude soupeřit v Baku. Město se teď díky pořádání akce mění k nepoznání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný plavecký stadión při pohledu zvenku

Rozestavěný plavecký stadión při pohledu zvenku | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Jeremy Edwards, průvodce výpravy novinářů, vysvětluje rozložení budoucích stadionů a podrobnosti o nich. Cenu, za kterou se Baku mění ve sportovní město, ale prozradit podle svých slov nesmí.

Pracuje se i Aréně Heydara Alieva pojmenovaná po bývalém prezidentovi. Budou se tam bitvy v nejpopulárnějším sportu pro místní – zápase.

Přehrát

00:00 / 00:00

Baku připravující se na 1. Evropské hry navštívil reportér ČRo Tomáš Kohout

„Na posledních olympijských hrách mládeže jsme měli také medailistku, a myslím, že děvčata se teď také hodně věnují zápasu. Už nejen gymnastice, ale i jemu,“ vysvětluje Ramil Achmedov, manažer haly, která čeká na úspěchy domácích.

Rozestavěný stadion, na kterém se bude konat slavnostní zahájení i zakončení Evropských her vypadá zvenku jako stadion v Mnichově. Uvnitř je to ale staveniště. Za pět měsíců by přitom mělo být vše hotovo.

„Kolem pěti tisíc lidí tu dělá ve dne v noci. Ve třech směnách jsou rozdělení na asi čtyři tisíce ve dne a tisícovku v noci,“ říká Javid Najafov, inženýr státní petrolejářské firmy SOCAR, zodpovědný za stavbu.

Nový stadion vyjde podle odhadu na asi 14 miliard českých korun. „Celá oblast, kterou vidíte, byla vlastně bažina, znečištěná půda. A toho, co tady vidíte, jsme dosáhli v extrémně krátké době. Byla to extrémně náročná práce a těch chlapů si fakt vážím,“ dodává inženýr.

Fakta o budování Olympijského stadionu | Foto: Tomáš Kohout

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme